20.07.2018 London

Plan vlasti u Londonu: Da budemo grad u kome se najviše hoda

Plan vlasti u Londonu: Da budemo grad u kome se najviše hoda Foto: pixabay
Gradske vlasti u Londonu pozvale su stanovnike britanske prestonice da "uđu u svoju obuću za hodanje", u okviru prvog plana akcije britanske Vlade da navede ljude da se gradom više kreću peške.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je da želi da od britanske prestonice napravi grad u kome se najviše hoda i da je to deo šire strategije, po kojoj bi hodanje, vožnja biciklom i javnim prevozom do 2041. godine predstavljala 80 odsto kretanja ovim gradom.

Iza plana stoji kancelarija gradonačelnika Londona, a cilj je da se unapredi zdravlje i smanji zagađenje u gradu u kome živi 8,8 miliona ljudi, tako što ulice postati prikladnije za pešake.

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, više od 92 odsto svetske populacije živi u područjima u kojima nivo zagađenosti vazduha prevazilazi bezbednosna ograničenja. U studiji Kraljevskog koledža u Londonu iz 2015. godine navodi se da godišnje skoro 9.500 stanovnika Londona preuranjeno umre usled dugotrajne izloženosti zagađenjima u vazduhu.

"Kako bismo sprečili to, moramo da se suočimo sa glavnim izvorom, a to je motorni saobraćaj. Time što ćemo hodanje učiniti lakšim i privlačnijim, podstaći ćemo više ljudi da se odluče za zdraviji način kretanja", rekao je izvršni direktor britanske organizacije "Living strits", koja se zalaže za hodanje kao oblik "prevoza".

autor: JU izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side