Pisoari za žene radi ravnopravnosti polova
07.03.2012 Kopenhagen

Pisoari za žene radi ravnopravnosti polova

Pisoari za žene radi ravnopravnosti polova
Ženama radi ravnopravnosti treba omogućiti da uriniraju stojećki i zbog toga treba ugraditi pisoare za žene u sve javne toalete i toalete državnih institucija.

To je predlog članice gradske skupštine Kopenhagena iz redova Socijalističke narodne  partije Iben Viene Ratje.

"Nema nijednog prirodnog razloga da i žene ne mogu da stoje prilikom uriniranja. Misoari bi omogućili da se to radi stojeći, tako da se ne stvaraju  redovi, posebno prilikom raznih dešavanja u gradu", obrazložila je političarka svoj predlog za dnevnik Julands-Posten.

Iben Viene Ratje smatra da "i monopol muškaraca na stajanje prilikom uriniranja cementira neravnopravnost u svakodnevici", dodajući da je ovo  pitanje "značajno jer pokazuje kako gledamo na polove". 

"Pisoari potiču iz jednog vremena kada su samo muškarci radili i samo  muškarci izlazili u grad i pili pivo, dok su žene sedele kod kuće", ističe  političarka, čiji je predlog na dnevnom redu naredne sednice gradske  skupštine Kopenhagena. 

Na prošlogodišnjem Roskilde rok festivalu u Danskoj je prvi put u upotrebljena jedna verzija "misoara", u vidu zvezdaste konstrukcije koju istovremeno može da koristi više žena za uriniranje u polustojećem, tačnije polučučećem  položaju.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side