Pišite dnevnik, evo zašto je to dobro
29.06.2020 Beograd

Pišite dnevnik, evo zašto je to dobro

Pišite dnevnik, evo zašto je to dobro Foto: Pixabay
Pisanje dnevnika pomaže da izrazimo potisnute emocije i da radimo na njihovom "izlečenju", ali to je i prilika da sagledamo životne okolnosti iz drugog ugla.

Pisanje dnevnika pomaže da izrazimo potisnute emocije i da radimo na njihovom "izlečenju", ali to je i prilika da sagledamo životne okolnosti iz drugog ugla. Psiholog iz Kopenhagena dr Nadja Dih, koja praktikuje ovakav vid izražavanja misli i osećanja, smatra da vođenje dnevnika pozitivno utiče na mentalno zdravlje.

Kad moramo da pretočimo naša osećanja u reči, to budi svest o emocijama - kaže Dihova.

Dok tražimo prave reči da opišemo šta nam smeta, prisiljeni smo da istražujemo kvalitet naših iskustava. Ako to radimo iz dana u dan, možemo da primetimo određene obrasce u našim reakcijama i razmišljanjima. To je korisno jer ćemo bolje razumeti sebe, što doprinosi ličnom razvoju.

Kada pišemo o svojim osećanjima, to samo po sebi ima terapeutski efekat. Potisnute emocije su "toksične", produžavaju oporavak od traumatičnih događaja i negativno utiču na fizičko zdravlje. Danski psiholog ističe da nam pisanje o ličnom iskustvu daje priliku da dublje razmislimo o onome što nam se desilo, pa ponekad drugačije vidimo događaje, a ne onako kako su izgedali na početku. Stvari postaju manje crno-bele kada su na papiru, ispred nas.

Ne treba zaboraviti još jedan, takođe veoma važan aspekt vođenja dnevnika - kreativnost i osećaj zadovoljstva zbog umetničkog izražavanja kada emocije pretočimo u reči. Možete da pišete šta želite jer vaš dnevnik niko neće pročitati, osim onih kojima to dozvolite. Pisanjem otkrivate nove načine razgovora sa sobom, a to pomaže da pronađete svoj unutrašnji glas koji će možda, u početku, zvučati čudno.

autor: AP izvor: Novosti.rs
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side