07.01.2017 Beograd

Pet namirnica koje podižu imunitet tokom zime

Pet namirnica koje podižu imunitet tokom zime Foto: Pixabay
Sveže voće i povrće manje je dostupno tokom zime, pa ponekad treba biti kreativan u snabdevanju organizma vitaminima, mineralima i drugih hranljivim materijama iz hrane.

Osim citrusnog voća, u jačanju imuniteta mogu da posluže i ove namirnice.

 

Kefir

Ovaj fermentisani mlečni proizvod sadrži oligosaharide, vrstu složenih ugljenih hidrata koji hrane korisne bakterije u želucu i osnažuju imunitet. Čuvajte kefir na hladnom mestu jer su aktivne kulture osetljive na visoke temperature.

 

Kiseli kupus

Kiseli kupus jedan je od glavnih izvora vitamina C u zimsko vreme. S obzirom na to da nastaje tokom procesa fermentisanja, pun je zdravih bakterija koje čuvaju zdravlje želuca i štite organizam od bolesti.

 

Artičoke

Artičoke su odlična zamena za probiotik. Sadrže nesvarljive hranlive materije koje hrane korisne bakterije u digestivnom traktu i jačaju dobro zdravstveno stanje organizma.

 

Banane

Banane su odličan izvor kalijuma i magnezijuma. Ovi minerali su izuzetno važni za telo u stanju stresa, iscrpljenosti i umora, pa predstavljaju odlične saveznike u jačanju imuniteta tokom zime.

 

Kombuha

Čaj od gljive koja je bogata B vitaminima daje preko potrebnu energiju u zimskim mesecima, i odlična je alternativa gaziranim pićima. Imajte na umu da se ispijanje ove umereno kisele tečnosti ne preporučuje osobama koje boluju od želudačnih tegoba jer može da iziritira sluznicu.

autor: VV izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side