Pet najvećih mitova o Slovenima
06.04.2016 Beograd

Pet najvećih mitova o Slovenima

Pet najvećih mitova o Slovenima Foto: prtscr ytb
Kada su u pitanju Sloveni, najveća evropska etnolingvistička grupa u Evropi, postoje brojne istorijske zablude...

1. Miroljubivi zemljoradnici

Najčešći mit jeste da su stari Sloveni bili miroljubivi zemljoradnici. S obzirom na teritorijalnu rasprostranjenost Slovena u Evropi i Aziji, nemoguće je poverovati u tu tezu. Za svaki delić zemlje koji danas naseljavaju, Sloveni su morali da se bore, a na putu su im bile i velike države kao što je Vizantija, Otomansko carstvo i drugi.

 

2. Plavokosi, plavooki i blede puti

Stanovište da su Sloveni plavooki, plavokosi i izrazito belog tena, koju podržavaju neke radikalne grupe predstavlja veliku zabludu naročito ako se imaju u vidu balkanski Sloveni. Kao i većina Evropljana, Sloveni uglavnom imaju svetlobraon kosu.

 

3. Sloveni su bili robovi

Zapadni istoričari smatraju da je reč „slav“ potekla od reči „slave“ što na engleskom znači rob. Moderne lingvističke studije međutim oborile su ovu tezu i pokazale da dve reči ni na koji način nisu povezane.

 

4. Sloveni nisu imali pismo pre glagoljice i ćirilice

Mnogi smatraju da su Sloveni pre dolaska misionara bili nepismeni, međutim brojni vizantijski tekstovi u kojima se aludira na slovenske spise pokazuju suprotno. Osim toga, arheološka iskopavanja u Novgorodu dovela su do otkrića natpisa koji potiču iz vremena pre susreta Slovena sa misionarima.

 

5. Sloveni i Skićani

Često se čuje da su Sloveni potomci Skićana, drevnog naroda koji je živeo na prostoru od današnje Rumunije pa sve do Kazahstana. Ipak, moderne studije su pokazale da je prapostojbina Slovena najverovatnije u regiji Visla-Dnjepar, daleko od mora na čijim su se obalama nastanjivali Skićani. Takođe, lingvističke studije pokazale su da je jezik Skićana daleko bliže osetskim jezicima nego slovenskim.

autor: VV izvor: NationalGeographic.rs
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 8.04.2016, 15:20h Stanislava

    Pre svega kada se u literaturi naidje na tvrdnju kako su sloveni pretezno bili zemljoradnici pod tim se najvise aludira na primitivne oblike drustvenog zivota i nesposobnost da se obrazuje drzava. Naravno da su oni ratovali sa drugim narodima, sa avarima su opsedali i sam Carigrad , ali prve drzave stvorili su uz pomoc stranaca. Samovu slovensku drzavu obrazovao je franacki trgovac, prvu rusku drzavu stvorili su Varjazi koji su se nametnuli slovenima. Sto se tice boje kose i ociju, ne postoji i nikada nije postojao narod koji je bio antropoloski monolitan. Tacno je ipak na osnovu onoga sto znamo iz izvora i na osnovu genetskih istrazivanja da su stari sloveni bili dominantnim delom svetle kose i plavih ili zelenih ociju. E sad, sto se tice juznih slovena pogresno je ukorenjeno misljenje da smo mi danas tamnih ociju i kose zbog mesanja sa turcima. To je pre svega posledica mesanja sa starosedeocima koje su sloveni ovde zatekli. S druge strane, gen za svetle oci i kosu je recesivan tako da je i sa te strane jasno zasto su takvi ljudi u manjini. prica o slovenima kao robovima je proistekla iz jednog nesrecnog i neistinitog zakljucka Konstantina Porfirogenita.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side