22.03.2017 Njujork

Pesme Bouvija, Prinsa i Koena na gramofonskim pločama

Pesme Bouvija, Prinsa i Koena na gramofonskim pločama Foto: pixabay
Retke pesme umetnika koji su preminuli 2016. godine, Dejvida Bouvija, Prinsa i Leonarda Koena izaći će u aprilu na pločama povodom desete godišnjice od uvođenja Dana prodavnica ploča, koji obeležavaju "renesansu vinila".

Muzička industrija u SAD je 2007. godine, kada je bila u teškoćama, htela da oživi interesovanje ljubitelja muzike za vinil i uvela dan prodavnica ploča (Record Store Day) koji je ubrzo prihvaćen i u drugim zemljama.

Ograničeno izdanje od oko 350 ploča naći će se u prodaji 22. aprila, na dan prodavaca ploča, saopštili su organizatori.

Poseban omaž će ove godine biti odat Koenu pločom "Like a Drunk in a Midnight Ćoir". Prihod od prodaje ploča biće namenjen naučnom istraživanju raka.

Organizatori su naveli da će biti izdato šest Prinsovih pesama, među kojima "Pop Life" i "Sign o' The Times". Prins je sam skupljao ploče i bio česta mušterija prodavnice u Mineapolisu.

Na vinilu će biti izdata i dva albuma Dejvida Bovija, među kojima njegov koncertni nastup iz 1974. godine "Cracked Actor".

Kultna grupa Pink flojd je nedavno saopštila da će izdati do sada neobjavljenu dugu, petnaestominutnu verziju pesme "Interstellar Overdrive" iz 1966. godine.

Obožavaoci vinila će naći i nova izdanja dela klasične muzike, kao što su dela ruskog kompozitora Dmitrija Šostakoviča u izvođenju čuvenog čeliste Mstislava Rostropoviča.

Prodaja gramofonskih ploča u SAD i evropskim zemlja porasla je poslednjih godina ali i dalje kaska za prodajom kompakt diskova ali i striminga, odnosno preuzimanja muzike direktno sa interneta.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side