Peru planira da zasadi milion stabala oko arheološkog nalazišta Maču Pikču
19.04.2020 Beograd

Peru planira da zasadi milion stabala oko arheološkog nalazišta Maču Pikču

Peru planira da zasadi milion stabala oko arheološkog nalazišta Maču Pikču Foto: Pixabay
Peru planira da zasadi milion stabala oko arheološkog nalazišta Maču Pikču kako bi ga zaštitio od klizišta i šumskih požara

Akciju sadnje plantaža najavio je peruanski predsednik Martin Viskara u januaru. On je rekao da je sadnja milion stabala oko drevnog grada Maču Pikču “obaveza vlade, regiona i svih građana koji žele da zaštite ovo svetsko čudo”.

Slavni grad Inka prostire se na površini od 35.000 hektara. Svake zime i leta preti mu opasnost od klizišta i šumskih požara. Sadnja drveća pomoći će i u zaštiti lokalne flore i faune.

Ovo turističko mesto, koje je 1911. godine ponovo otkrio Hajram Bingam, poslednjih godina pretrpelo je određene promene kako bi se sprečila oštećenja i degradacija. Tako Hram Sunca, Grupa Kondor i Intihuatana sada imaju ograničeno vreme posete i broja posetilaca.

Sličan projkat izveden je u februaru 2019. godine, kada su Ekozija i Progreso zasadili 1,2 miliona stabala u zemljama Južne Amerike. Ovo je bio najveći projekat pošumljavanja na tom području, piše KEAdventure.

autor: AP izvor: NationalGeographic.rs
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side