Patentirao Sneška Belića
01.10.2011 Beograd

Patentirao Sneška Belića

Patentirao Sneška Belića
Kad stigne zima i, bez obzira na globalno otopljenje, padne sneg, razmislite - da li ćete praviti običnog Sneška Belića ili specijalnog, patentiranog i zaštićenog.

Od pre nekoliko nedelja Ignjasio Mark Asperas iz grada Melvile u američkoj državi Njujork, vlasnik je patenta za izradu Sneška/Snežane Belić.

Za razliku od pronalazača koji je patentirao saksiju sa točkovima, Ignjasio nije baš izmislio rupu na saksiji, već metode i pomoćne alate da se izradi ogroman Sneško Belić koji će biti lagan jer je šupalj.

Zahtev za priznavanje patenta podneo je još 2006. godine, a odobren mu je u septembru ove godine.

U dokumentu od 25 stranica inovator je izneo istoriju Sneška Belića, naglašavajući da je pronalazač tradicionalnog, kalsičnog Sneška Belića nepoznat, ali u svakom slučaju genijalan, jer nebrojeno godina od tada deca i odrasli uživaju u pravljenju Sneška i, kako je politički korektno naglasio, Snežane Belić.

Ignjasio je potom ukazao na brojne probleme sa kojima se suočava pri pokušaju da napravi ogromnog Sneška - sneg je težak, teško je kotrljati ogromnu grudvu, ako to činite nizbrdo možete da pokrenete lavinu, a čak i kada napravite veliku grudvu, kako ćete drugu, koja predstavlja grudi i treću - glavu - podići i učvrstiti?

Na crtežu klasičnog Sneška inovator je analizirao niz problema sa kojima se sneškoljupci suočavaju - vetar nosi kapu, lula će ispasti ako je ne nabijete duboku u Sneškova usta ("da se osigurate da dobije rak usta", upozorava autor u pratećem tekstu patenta), kamenčići i ugalj otpadaju čim otpoli.

Njegov novi Sneško, ako vas mrzi da čitate ceo patent, zasnovan je na šupljoj sferi na koju se nanosi sneg. Sneg ostaje na površini zahvaljujući adhezivnosti površine (kada se koristi vlažan sneg) ili uređaju za stvaranje statičkog elektriciteta, postavljenom unutar sfere (za suv sneg). Postoje spojnice za sfere, posebni dodaci za spajanje ruku i svih dodatnih "gedžeta"  - šešira, rukavica, usana, crvenih obraza...

U svakom slučaju, kad stigne zima i padne sneg i dok uzaludno budete pokušavali da napravite ogromnu grudvu savršenog oblika, setite se Ignjasijevog patenta.

autor: ZM izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side