Parovi koji žele decu moraju da promene ove loše navike dve godine pre nego planiraju trudnoću
27.08.2019 Beograd

Parovi koji žele decu moraju da promene ove loše navike dve godine pre nego planiraju trudnoću

Parovi koji žele decu moraju da promene ove loše navike dve godine pre nego planiraju trudnoću Foto: pixabay
Tri meseca koliko se do sada savetovalo izgleda da nije bilo dovoljno vremena da se promene svakodnevne navike već treba početi dve godine pre početka procesa rada na bebi.

I muškarac i žena treba da se potrude da smršaju i dođu do zdrave težine. Treba da razmisle o prestanku ispijanja alkohola i uzimanju multivitamina pre nego što žena ostane u drugom stanju. Treba oko godinu dana ponekad da se par dovede u red i ima zdravu težinu. Promenama je potrebno i do sedam meseci da utiču pozitivno na ženske polne organe i jajne ćelije.

Parovi se najčešće venčaju, pa tek kada im lekari konstatuju da imaju problema sa začećem oni počnu da razmišljaju o tome da promene neke navike ne bi li bili plodniji, piše Dejli mejl (Daily mail). Najosnovnije promene, kao što je povećani unos vitamina D, zdrava ishrana i zdrava težina, mogu i te kako da utiču na plodnost. Jedan od desetorice muškaraca može da poveća svoju plodnost samo time što će početi redovno da vežbaju, jedu orahe, lisnato zeleno povrće i smanje alkohol.

Što se tiče žena, postoji očigledan dokaz da vitamin D koji se nalazi u masnoj ribi, crvenom mesu i nekim žitaricama mogu da im pomognu da ostanu trudne i da se embrion lakše pričvrsti za zid materice.

Pored vitamina D, treba povećati i unos joda, i omega-3 masne kiseline. Savetuje se mediteranska ishrana, kuvana jela, a mnoge žene kojima je teško da ostanu trudne imaju nizak nivo cinka i gvožđa u krvi.

Prekomerna težina kod žena negativno utiče na kvalitet jajnih ćelija. Smanjenje alkohola je veoma važno jer se unosom alkohola stvara otrovna sredina za jajne ćelije i onemogućuje se razvoj embriona.

autor: JU izvor: superzena.b92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side