22.01.2019 | 16:15h ► 16:58h Los Anđeles

Filmovi Roma i The Favourite imaju najviše nominacija za Oskara

Filmovi Roma i The Favourite imaju najviše nominacija za Oskara Foto: Beta, AP
Američka Akademija filmskih umetnosti i nauke saopštila je danas spisak glavnih nominacija za Oskara koji će biti dodeljeni na 91. ceromoniji 24. februara u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu.

Filmovi, "Roma" (Rim) meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona i "The Favourite" (Omiljena) Grka Jorgosa Lantimosa osvojili su danas najviše nominacija, po deset, za Oskara američke Akademije filmskih umetnosti i nauka.

Ta dva ostvarenja su favoriti za Oskara čija će 91. ceremonija biti održana 24. februara u pozorištu Dolbi u Los Anđelu.

Osam nominacija je dobio film "A Star Is Born" (Zvezda je rođena) sa Bredlijem Kuperom i Lejdi Gagom u glavnim ulogama. Njih dvoje su nominovani u kategorijama najboljeg glumca i najbolje glumice.

Za Oskara u kategoriji najboljeg filma će se takmičiti osam ostvarenja - "A Star Is Born", "BlacKkKlansman", "Black Panther" (Crni panter), "Bohemian Rhapsody" (Boemska rapsodija), "The Favourite" (Omiljena), "Green Book" (Zelena knjiga), "Roma" (Rim) i "Vice" (Porok).

Spajk Li je ove godine prvi put nominovan za Oskara za najbolju režiju za ostvarenje "BlacKkKlansman". Za Oskara u toj kategoriji će se boriti i Pavel Pavlikoski "Cold War", Jorgos Lantimos "The Favourite", Alfonso Kuaron "Roma" i Adam Mekej "Vice".

Za najboljeg glumca nominovani su pored Bredlija i Kristijan Belj "Vice", Viljem Dafo, Rami Malek i Vigo Mortensen, a za najbolju glumicu Jalicija Aparisio "Roma", Glen Klouz "The Wife", Olivia Kolman "The Favorite", Lejdi Gaga "A Star Is Born" i Melisa Mekarti "Can You Ever Forgive Me?".

Ovogodišnja, 91. ceremonija dodele Oskara biće održana bez voditelja prvi put od 1989. godine kao i bez nove kategorije za najpopularniji film od čega je odustala Akademija.

Američki komičar Kevin Hart odustao je od uloge voditelja zbog reakcije na njegove stare homofobične poruke na Tviteru. Poslednje dve godine ceremoniju je vodio komičar Džimi Kimel.

Oskar se dodeluje u 24 kategorije, među kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenario, najbolji adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Sama nagrada je pozlaćena statueta napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 13,5 inča (34 centimetara) i teška 3,85 kilograma. Prikazuje viteza napravljenog u stilu art dekoa, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.

Film "The Shape of Water" (Oblik vode) meksičkog reditelja Giljema del Toroa veliki je pobednik prošlogodišnje 90. ceremonije dodele Oskara. Taj film je bio favorit večeri sa 13 nominacija a na dodeli je osvojio četiri Oskara, uključujući za najbolju režiju, čime je Del Toro postao treći meksički reditelj koji je osvojio nagradu u toj kategoriji.

 

Najveći broj nominacija:

- "Roma" i "The Favorite", po deset nominacija

- "A Star Is Born", osam nominacija


 

Nominacije za najbolji film:

- "A Star Is Born" (Zvezda je rođena)

- "BlacKkKlansman"

- "Black Panther" (Crni panter)

- "Bohemian Rhapsody" (Boemska rapsodija)

- "The Favorite" (Omiljena)

- "Green Book" (Zelena knjiga)

- "Roma" (Rim)

- "Vice" (Porok)


 

Nominacije za najbolju režiju:

- Spajk Li "BlacKkKlansman"

- Pavel Pavlikoski "Cold War"

- Jorgos Lantimos "The Favorite"

- Alfonso Kuaron "Roma"

- Adam Mekej "Vice"


 

Nominacije za najboljeg glumca:

- Kristijan Bejl "Vice"

- Bredli Kuper "A Star Is Born"

- Viljem Dafo "At Eternity's Gate"

- Rami Malek "Bohemian Rhapsody"

- Vigo Mortensen "Green Book"


 

Nominacije za najbolju glumicu:

- Jalicija Aparisio "Roma"

- Glen Klouz "The Wife"

- Olivia Kolman "The Favorite"

- Lejdi Gaga "A Star Is Born"

- Melisa Mekarti "Can You Ever Forgive Me?" 

Nominacije za najbolju mušku sporednu ulogu:

- Maheršala Ali

- Adam Drajver

- Sem Eliot

- Ričard Grant

- Sem Rokvel

 

Nominacije za najbolju žensku sporednu ulogu:

- Ejmi Adams

- Marina de Tavira

- Ridžajna King

- Ema Stoun

- Rejčel Vajs


 

Nominacije za najbolji strani film:

- "Capernamun", Liban

- "Cold War", Poljska

- "Never Look Away", Nemačka

- "Roma", Mekisko

- "Shoplifters" - Japan

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side