17.11.2018 Beograd

Ovi vitamini neophodni su za zdravlje vaše kože

Ovi vitamini neophodni su za zdravlje vaše kože Foto: pixabay
Kada je u pitanju zdrava i negovana koža, većina nas se fokusira na hidrataciju njenog površinskog sloja, međutim, tajna zdrave kože krije se duboko ispod njene površine. Kozmetika kojom negujemo kožu, veoma je važna, ali su vitamini kojima je hranimo, putem ishrane ili suplemenata, daleko važniji.

Vitamini igraju presudnu ulogu u zdravlju kože. Utiču na njeno zdravlje, ali i blagotvorno utiču na estetske probleme kože, poput njene elastičnosti i smanjene pojave celulita i strija.

Vitamini su organska jedinjenja, neophodna za rast i razvoj celokupnog ljudskog organizma. Određena grupa vitamina brine za zdravlje naše kože, proizvodnju kolagena i uopšte njenu regeneraciju.

Donosimo vam spisak vitamina i suplemenata najpotrebnijih vašoj koži:

1. Vitamin D

Vitamin D aktivno učestvuje u rastu i sazrevanju ćelija kože. Nažalost, većina nas ima nedostatak ovog vitamina u organizmu. Možete ga uneti putem ishrane, tako što ćete jesti više ribe, ili putem tableta, uz konsultaciju sa lekarom.

2. Riblje ulje

Riblje ulje bogato je omega 3 masnim kiselinama, koje su odgovorne za sjaj vaše kože. Ove kiseline ublažiće upalne procese na koži i smanjiće iritaciju i crvenilo. Uzimanje ribljeg ulja, učinkovito pomaže i u borbi protiv akni.

3. Biotin

Biotin je vitamin B rastvorljiv u vodi. Nedostatak vitamina B šteti vašoj kosi i noktima, a na koži izaziva crveni osip i zato je potrebno unositi ga u organizam putem ishrane ili suplemenata.

4. Vitamin A

Vitamin A prva je linija odbrane od kožnih oštećenja i starenja. Retinol, derivat vitamina A, efikasan je u borbi protiv bora i našu kožu duže čini mladom. Međutim, sa ovim vitaminom moramo biti oprezni jer je u prekomernoj količini toksičan. Zato ga unosite samo putem ishrane ili koristite kreme sa retinolom.

5. Vitamin C

Pored svojih antioksidantnih svojstava, vitamin C podstiče proizvodnju kolafena i tako utiče na poboljšanu elastičnost naše kože. Zdravom ishranom, veoma je jednostavno obezbediti potrebnu količinu vitamina C, svome organizmu.

6. Vitamin E

Vitamin E najzasupljeniji je u proizvodnji kozmetičkih proizvoda za negu kože. On efikasno štiti našu kožu od štetnog uticaja sunčevih zraka.

Ukoliko svoju kožu bogato hranite potrebnim vitaminima, ona će biti zdrava, zategnuta i besprekorno čista, a vićete se osećati dobro u svojoj koži!

autor: JU izvor: lepota i zdravlje
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side