07.12.2016 Beograd

Otvorena nakon 500 godina: Grobnica Isusa Hrista vodi ka novom otkriću (VIDEO)

Otvorena nakon 500 godina: Grobnica Isusa Hrista vodi ka novom otkriću (VIDEO) Foto: prtscr ytb
Grobnica za koju se veruje da je u njoj sahranjen Isus Hrist otvorena je prvi put nakon nekoliko vekova, a najnovije otkriće ima veze sa rimskim carom Konstantinom.

Decenijama unazad, arheolozi i teolozi su diskutovali o tome da li je Hram Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu zaista mesto gde je Isus Hrist sahranjen i vasrksnuo, piše Independent.

Grobnica je od 1500-ih godina sakrivena iza mermerne ploče kako bi sprečila posetioce da kradu relikte.

Proteklih vekova, poznata crkva je uništena i obnovljena toliko puta da eksperti nisu bili sigurni više da li je grobnica pomerena i šta bi mogla da sadrži.

Podizanjem mermerne ploče prvi put nakon 500 godina, naučnici su otkrili udubljenje od krečnjačkog kamena u koje je bilo položeno Hristovo telo. Osim toga, otkrivena je i druga ploča od sivog mermera sa ugraviranim krstom koji su pretpostavlja se urezali krstaši u XII veku.

„Najneverovatniji trenutak za mene je bio kada smo pomerili prvi sloj prašine i pronašli drugo parče mermera“, rekao je arheolog Fredrik Hibert iz National Geographic-a.

„U pitanju je bila siva, ne bež boje poput one spoljašnje i sa prelepim ugraviranim krostom tačno na sredini. Nismo imali predstavu da se ona nalazi ovde“, dodaje Hibert.

„Svetilište su tokom vekova uništili požar, zemljotresi i invazije, pa zaista nismo bili sigurni da su ga uvek gradili na istom mestu. Međutim, ovo je realan dokazan da je mesto koje danas obožavaju hodočasnici zaista ista grobnica koju je rimski car Konstantin pronašao u IV veku i kojoj su se klanjali krstaši. Neverovatno je“, kaže Hibert.

„Svi smo bili veoma radoznali.Kad smo ušli i zavirili u grobnicu, ugledali smo puno šuta. Dakle, nije bila prazna, iako nije bilo artefakata i kostiju“, dodao je.

Stručnjaci su, pomoću georadara i termo-grafičkih skenera, prikupili informacije o unutrašnjosti grobnice pre nego što su je otvorili, a za njihovo analiziranje će biti potrebni meseci.

 

autor: VV izvor: NationalGeographic.rs
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Prvi put zabeležen pogrebni ritual kod šimpanzi (VIDEO) Prvi put zabeležen pogrebni ritual kod šimpanzi (VIDEO)

  Naučnici su prvi put posmatrali šimpanze kako izvode krajnje neobičan pogrebni ritual. Da li tako iskazuju tugu ili su ipak samo znatiželjni, pokazaće dalja istraživanja.

 • Šta se zaista dešava u vašem telu kad osetite strah? Šta se zaista dešava u vašem telu kad osetite strah?

  Zašto nas određene stvari plaše? Kako kroz prizmu nauke možemo da objasnimo šta se dešava u našem telu kad se uplašimo?

 • Zadivljujući vrh Himalaja: Pogledajte putovanje do Mont Everesta (VIDEO) Zadivljujući vrh Himalaja: Pogledajte putovanje do Mont Everesta (VIDEO)

  Kako bi zabeležili najlepše kutke najvišeg planinskog vrha na Zemlji, upustili su se u pravu avanturu u okviru koje su drastično menjali nadmorsku visinu za samo deset minuta. Rezultat je ovaj uzbudljiv video, pogledajte...

 • Zašto nam je na istim temperaturama vode i vazduha uvek hladnije u vodi? Zašto nam je na istim temperaturama vode i vazduha uvek hladnije u vodi?

  Zašto se na 15 stepeni Celzijusovih napolju osećamo prijatno, ali u vodi koja je isto toliko topla, osećamo hladnoću? Ako su vazduh i voda iste temperature, šta pravi razliku u našem doživljaju?

 • Iscrpljeni ste i nervozni, ali nemojte da paničite Iscrpljeni ste i nervozni, ali nemojte da paničite

  Ustajete mamurni i umorni, a niste sedeli do sitnih sati i niste se opijali? Ne paničite, jer je prolećni umor jedan od prvih "vesnika" nove sezone i organizmu je potrebno vreme da se tome prilagodi posle duge zime. Ako ovih dana osećate nervozu i borite se sa glavoboljom, ni to nije razlog za brigu jer sve to mogu biti simptomi ranog proleća.

 • Kako dopreti do ćerke tinejdžerke Kako dopreti do ćerke tinejdžerke

  Nesporazumi između majke i ćerke tinejdžerke veoma su učestala pojava, pa ako vam je ovo poznato, poslušajte predloge dr Tine Pejn Brajson kako da ih prevaziđete.

 • Špargla čini čuda Špargla čini čuda

  Ukusna i lekovita špargla (Asparagus officinalis) se u Srbiji smatra delikatesnom namirnicom, malo je ima u ponudi i cena joj je visoka. Iako može da se nađe u svako doba godine, najbolja je u proleće kada se pojave izdanci beličaste boje, sladunjavog je mirisa i ukusa.

 • Četiri tipa zaposlenih Četiri tipa zaposlenih

  Sto ljudi, sto ćudi - kaže narodna izreka. Ali, da smo mnogo sličniji nego što mislimo, bar na poslu, pokazuju rezultati obimne studije sprovedene među 19.000 radnika koja je ustanovila da na svakom radnom mestu postoje četiri tipa ličnosti.

 • Kakve žene muškarci vole? Kakve žene muškarci vole?

  Smerna ili drska? Fina ili opasna? Direktna ili misteriozna? Sa stavom ili ona koja je savladala veštinu klimanja glavom? Ambiciozna ili posvećena porodici?

 • Gastritis muči zbog zeleniša sa trpeze Gastritis muči zbog zeleniša sa trpeze

  Kod nekih osoba, naročito kod onih koji pate od sindroma iritabilnog creva, promena ishrane i obilje zeleniša u proleće uzrokuju brojne tegobe. Zato nije retkost da se upravo u ovo doba godine češće nego inače traži pomoć gastroenterologa.

 • Nikako nemojte držati preostali pirinač od ručka na sobnoj temperaturi Nikako nemojte držati preostali pirinač od ručka na sobnoj temperaturi

  Bendžamin Čapman, specijalista za bezbednost hrane sa Univerziteta u Severnoj Karolini, objašnjava da kuvanje pirinča ne uništava obavezno sve patogene koji se u njemu nalaze

 • Kako pomeranje sata utiče na zdravlje? Kako pomeranje sata utiče na zdravlje?

  Pomeranje časovnika za jedan čas unapred, kojim se od noćas prelazi na letnje računanje vremena, može da uzrokuje zdravstvene poteškoće i niz štetnih posledica, tvrde naučnici sa Univerziteta Kolorado.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Martovski festival
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS Side Sajam