07.12.2016 Beograd

Otvorena nakon 500 godina: Grobnica Isusa Hrista vodi ka novom otkriću (VIDEO)

Otvorena nakon 500 godina: Grobnica Isusa Hrista vodi ka novom otkriću (VIDEO) Foto: prtscr ytb
Grobnica za koju se veruje da je u njoj sahranjen Isus Hrist otvorena je prvi put nakon nekoliko vekova, a najnovije otkriće ima veze sa rimskim carom Konstantinom.

Decenijama unazad, arheolozi i teolozi su diskutovali o tome da li je Hram Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu zaista mesto gde je Isus Hrist sahranjen i vasrksnuo, piše Independent.

Grobnica je od 1500-ih godina sakrivena iza mermerne ploče kako bi sprečila posetioce da kradu relikte.

Proteklih vekova, poznata crkva je uništena i obnovljena toliko puta da eksperti nisu bili sigurni više da li je grobnica pomerena i šta bi mogla da sadrži.

Podizanjem mermerne ploče prvi put nakon 500 godina, naučnici su otkrili udubljenje od krečnjačkog kamena u koje je bilo položeno Hristovo telo. Osim toga, otkrivena je i druga ploča od sivog mermera sa ugraviranim krstom koji su pretpostavlja se urezali krstaši u XII veku.

„Najneverovatniji trenutak za mene je bio kada smo pomerili prvi sloj prašine i pronašli drugo parče mermera“, rekao je arheolog Fredrik Hibert iz National Geographic-a.

„U pitanju je bila siva, ne bež boje poput one spoljašnje i sa prelepim ugraviranim krostom tačno na sredini. Nismo imali predstavu da se ona nalazi ovde“, dodaje Hibert.

„Svetilište su tokom vekova uništili požar, zemljotresi i invazije, pa zaista nismo bili sigurni da su ga uvek gradili na istom mestu. Međutim, ovo je realan dokazan da je mesto koje danas obožavaju hodočasnici zaista ista grobnica koju je rimski car Konstantin pronašao u IV veku i kojoj su se klanjali krstaši. Neverovatno je“, kaže Hibert.

„Svi smo bili veoma radoznali.Kad smo ušli i zavirili u grobnicu, ugledali smo puno šuta. Dakle, nije bila prazna, iako nije bilo artefakata i kostiju“, dodao je.

Stručnjaci su, pomoću georadara i termo-grafičkih skenera, prikupili informacije o unutrašnjosti grobnice pre nego što su je otvorili, a za njihovo analiziranje će biti potrebni meseci.

 

autor: VV izvor: NationalGeographic.rs
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side