07.12.2016 Beograd

Otvorena nakon 500 godina: Grobnica Isusa Hrista vodi ka novom otkriću (VIDEO)

Otvorena nakon 500 godina: Grobnica Isusa Hrista vodi ka novom otkriću (VIDEO) Foto: prtscr ytb
Grobnica za koju se veruje da je u njoj sahranjen Isus Hrist otvorena je prvi put nakon nekoliko vekova, a najnovije otkriće ima veze sa rimskim carom Konstantinom.

Decenijama unazad, arheolozi i teolozi su diskutovali o tome da li je Hram Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu zaista mesto gde je Isus Hrist sahranjen i vasrksnuo, piše Independent.

Grobnica je od 1500-ih godina sakrivena iza mermerne ploče kako bi sprečila posetioce da kradu relikte.

Proteklih vekova, poznata crkva je uništena i obnovljena toliko puta da eksperti nisu bili sigurni više da li je grobnica pomerena i šta bi mogla da sadrži.

Podizanjem mermerne ploče prvi put nakon 500 godina, naučnici su otkrili udubljenje od krečnjačkog kamena u koje je bilo položeno Hristovo telo. Osim toga, otkrivena je i druga ploča od sivog mermera sa ugraviranim krstom koji su pretpostavlja se urezali krstaši u XII veku.

„Najneverovatniji trenutak za mene je bio kada smo pomerili prvi sloj prašine i pronašli drugo parče mermera“, rekao je arheolog Fredrik Hibert iz National Geographic-a.

„U pitanju je bila siva, ne bež boje poput one spoljašnje i sa prelepim ugraviranim krostom tačno na sredini. Nismo imali predstavu da se ona nalazi ovde“, dodaje Hibert.

„Svetilište su tokom vekova uništili požar, zemljotresi i invazije, pa zaista nismo bili sigurni da su ga uvek gradili na istom mestu. Međutim, ovo je realan dokazan da je mesto koje danas obožavaju hodočasnici zaista ista grobnica koju je rimski car Konstantin pronašao u IV veku i kojoj su se klanjali krstaši. Neverovatno je“, kaže Hibert.

„Svi smo bili veoma radoznali.Kad smo ušli i zavirili u grobnicu, ugledali smo puno šuta. Dakle, nije bila prazna, iako nije bilo artefakata i kostiju“, dodao je.

Stručnjaci su, pomoću georadara i termo-grafičkih skenera, prikupili informacije o unutrašnjosti grobnice pre nego što su je otvorili, a za njihovo analiziranje će biti potrebni meseci.

 

autor: VV izvor: NationalGeographic.rs
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Borovnice i spanać za bolje raspoloženje Borovnice i spanać za bolje raspoloženje

  Ako ste ikad iskusili blaženstvo u zalogaju čokolade ili ste se nasmešili kad vam je neko ponudio pomfrit, onda znate da vas hrana može učiniti srećnim.

 • Naučnici: Deca treba da čačkaju nos i jedu sluz Naučnici: Deca treba da čačkaju nos i jedu sluz

  Uprkos široko rasprostranjenom mišljenju i savetima lekara da kopanje nosa može da prouzrokuje krvarenje iz nosne šupljine i razvoj mikroba, austrijski pulmolog Fridrih Bišinger veruje da su deca koja kopaju nos i jedu njegov sadržaj zdravija od ostale dece.

 • Tuga je odraz zdravlja, a depresija bolesti Tuga je odraz zdravlja, a depresija bolesti

  Onaj ko ne plače, ne vidi - zapisao je Lav Nikolajevič Tolstoj. Da li nam je veliki književnik time poručio da su suze ne samo dobre, nego i poželjne? Da je ponekad potrebno da im dozvolimo da poteku, umesto da ih svaki put grubo ugušimo?

 • Šta ne sme u mašinu za sudove Šta ne sme u mašinu za sudove

  Mašina za sudove je sjajan izum, ali ne znači da u nju možete da stavite bukvalno sve posuđe. Ručno bi trebalo da perete oštre noževe jer oštrica može da otupi u mašini. Isto važi za drvene daske sa sečenje i varjače jer vrela voda oštećuje drvo.

 • Limun u službi lepote Limun u službi lepote

  Da li ste znali da je limun najbolji "prirodni preparat" za osveženje umornih nogu, grubu kožu na laktovima, mrlje na noktima?

 • Emotivne žene i razumni muškarci Emotivne žene i razumni muškarci

  Žene više vole da prave dramu umesto da stvaraju uspomene i rešavaju probleme, tvrde muškarci.

 • Crni luk leči bradavice Crni luk leči bradavice

  Stručnjaci za narodnu medicinu preporučuju brojne prirodne "lekove" protiv bradavica, koje pođednako muče i decu i odrasle, a mogu da se pojave na bilo kom delu tela.

 • Sve više alergične dece Sve više alergične dece

  Pojava alergija kod najmlađih u poslednjih nekoliko decenija je u porastu, a deca čiji roditelji imaju neku alergijsku reakciju imaju dva puta veći rizik da budu alergična.

 • Cimet umesto zaslađivača Cimet umesto zaslađivača

  Čim odlučite da krenete na dijetu prvo čega se lišite su šećeri iz kafe ili čaja? Ako je već tako, onda se potrudite da izbegnete grešku koju većina tada napravi - nemojte beli slatki prah da zamenite veštačkim zaslađivačima.

 • Džejms Erl Džons dobija Toni nagradu za životno delo Džejms Erl Džons dobija Toni nagradu za životno delo

  Američki glumac Džejms Erl Džons (James Earl Jones), dvostruki dobitnik američke pozorišne Toni nagrade, uskoro će dobiti i treću, ovaj put za životno delo.

 • Holandija proslavila 50. rođendan svog kralja Holandija proslavila 50. rođendan svog kralja

  Nekoliko stotina Holanđana učestvovalo je danas u raznim svečanostima i manifestacijama povodom proslva 50. rođendana kralja Vilema-Aleksandera.

 • Najdetaljnije fotografije Saturna zahvaljujući letelici Kasini (FOTO) Najdetaljnije fotografije Saturna zahvaljujući letelici Kasini (FOTO)

  Nasina letelica Kasini nedavno je započela svoje poslednje putovanje oko Saturna. Uprkos tome što se očekuje da sonda uskoro izgori u orbiti ovog nebeskog tela, njenoj službi još nije došao kraj.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side