Otvoren Sarajevo film festival, ove godine u onlajn izdanju
14.08.2020 Beograd

Otvoren Sarajevo film festival, ove godine u onlajn izdanju

Otvoren Sarajevo film festival, ove godine u onlajn izdanju Foto: prtscr
Ovogodišnji 26. Sarajevo film festival (SFF) otvoren je večeras na onlajn platformi ondemand.sff.ba, svetskom premijerom filma "Koncentriši se, baba" Pjera Žalice.

Pre samog početka filma, onlajn publiku širom sveta iz Sarajeva pozdravili su direktor SFF-a Mirsad Purivatra i reditelj Pjer Žalica.

"Tradicionalno, SFF otvaraju mladi i perspektivni bosanskohercegovački glumci i glumice. Ove godine mi je velika čast predstaviti sarajevsku glumicu koja je igrala glavnu ulogu u novom hrvatskom filmu 'Glas' Ognjena Sviličića", rekao je Purivatra, predstavivši glumicu Belmu Salkunić.

Ovogodišnji program SFF-a u 14 festivalskih programa donosi 187 filmova iz 56 država.

SFF trajaće do narednog petka, i po najavi organizatora čak 44 filma na festivalu će imati svetske, a osam međunarodne premijere.

"Pred nama je neobično izdanje SFF-a, zbog pandemije koronavirusa i njenih efekata koji su protresli naše živote na način nezamisliv početkom ove godine", rekao je Purivatra.

On je dodao da se još jednom pokazalo da je kultura u trenucima krize najranjivija, kada je reč o njezinoj proizvodnji, ali najznačajnija kada je u pitanju održavanje temeljnih društvenih vrednosti.

"Upravo u trenucima kada se presecaju veze i podižu barijere između ljudi i zemalja, kultura mora ostati jedna od ključnih poveznica u globalnim okvirima", kazao je direktor SFF-a.

Zbog pandemije ove godine neće biti zvaničnog protokola na "bosanskom ćilimu", već će služiti samo za susrete novinara s umetnicima.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side