Otvoren obnovljeni Muzej Jovana Cvijića
19.03.2017 Beograd

Otvoren obnovljeni Muzej Jovana Cvijića

Otvoren obnovljeni Muzej Jovana Cvijića Foto: Beta/Beoinfo
Obnovljeni Muzej Jovana Cvijića u Beogradu otvoren je danas za posetioce, saopštila je Uprava grada.

Muzej, u Ulici Jelene Ćetković, je građevinski rekonstruisan i restaurirano je zidno slikarstvo, rad Dragutina Inkiostrija Medenjaka.

Muzej raspolaže sa 1.500 predmeta koji su pripadali velikom naučniku Jovanu Cvijiću.

U okviru rekonstrukcije urađena je i konzervacija i restauracija drvenog nameštaja (kanabe, stolice, stolovi), tekstilnih predmeta (ćilimi, zavese), a konzervirani su i metalni predmeti (lusteri, bista, odlikovanja).

Direktorka Muzeja Grada Beograda Tatjana Korićanac rekla je da je Beograd finansirao kompletnu obnovu muzeja, a da je ukupna vrednost iznosila 26,5 miliona dinara.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je na otvaranju da je rekonstrukcija počela 2015. i dodao da će grad nastaviti rekonstrukciju svih objekata Muzeja Grada Beograda. On je dodao da će naredne godine biti izgrađena Gradska galerija na Kosančićevom vencu, a da će biti izgrađena i zgrada Muzeja Grada Beograda.

Muzej Jovana Cvijića je otvoren 1968. godine.

Cvijić rođen je 1865. a umro 1927. godine. Bio profesor Velike škole, jedan od prvih osam profesora i dva puta rektor Beogradskog univerziteta, doživotni predsednik Srpske kraljevske akademije.

Cvijić je osnovao je Geografski zavod i Srpsko geografsko društvo, prve takve institucije na Balkanu.

Otvaranju muzeja danas su prisustvovali i gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić.

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side