22.05.2018 Beograd

Otkriveno kako toranj u Pizi prkosi gravitaciji

Otkriveno kako toranj u Pizi prkosi gravitaciji Foto: Pixabay
Novo istraživanje otkrilo je na koji način toranj u Pizi odoleva brojnim zemljotresima i pomeranju tla i čvrsto stoji tolike godine.

Novo istraživanje otkrilo je na koji način toranj u Pizi odoleva brojnim zemljotresima i pomeranju tla i čvrsto stoji tolike godine.

Otpornost čuvenog tornja visokog 58 metara sada su otrkili istraživači sa univerziteta u Bristolu i Londonu.

Istraživački tim od 16 inženjera otkriva da uzimajući u obzir visinu i krutost u kombinaciji sa mekoćom temeljenog tla kula je maksimalno obezbeđena, a taj fenomen je poznatiji i kao dinamička interacija zemljišne strukture, pa tako toranj u Pizi drži rekord kada su u pitanju ovakve građevine.

"Ironično, isto tlo koje je dovelo do toga da se kula nakrivi sada je i drži na mestu. Gradnja kule počela je 1173. godine i trajala je skoro 200 godina zbog serije ratova," kaže profesor Milonakis sa Univerziteta u Bristolu.

Inače, veliki je trud uložen da bi se kula zadržala tu gde jeste – njeni temelji su oštećeni u Prvom svetskom ratu, a devedesetih godina toranj je kompletno zatvoren za posetioce zbog rizika od klizišta. Prvi put toranj je posle toliko godina otvoren 2001. godine i jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija u Italiji.

autor: VV izvor: NationalGeographic.rs
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side