Otkrivena nova vrsta ptice u fauni Srbije: azijski zlatni vivak
02.07.2020 Beograd

Otkrivena nova vrsta ptice u fauni Srbije: azijski zlatni vivak

Otkrivena nova vrsta ptice u fauni Srbije: azijski zlatni vivak Foto: Beta/Drustvo za zastitu ptica
Istraživači iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavili su da su na području Sjeničko-pešterske visoravni 15. juna otkrili novu vrstu ptice za područje Srbije – azijski zlatni vivak (Pluvialis fulva).

Istraživači su danas saopštili da je ptica otkrivena prilikom obilaska akumulacionog jezera između sela Karajukića Bunari i Braćak.

"Odrasla ptica fotografisana je dok se odmarala na travnatoj obali jezera", piše u saopštenju Društva za zaštitu ptica Srbije.

Azijski zlatni vivak naseljava daleke predele tundri u istočnoj Aziji i Aljasci. Svetska populacija je u opadanju, a procenjuje se na 190–250.000 hiljada jedinki.

"U Evropi je vrlo redak posetilac, a osnovni razlog je to što se zimovališta nalaze duž priobalja Tihog i Indijskog okeana", naveli su.

Takođe je, kako su rekli iz tog društva, u istomn tom predelu, prvi put tokom gnezdilišne sezone u Srbiji potvrđeno prisustvo malog barskog petlića.

"Mali barski petlić je misteriozna močvarna koka veličine čvorka koja do sada nije potvrđena kao gnezdarica Srbije, pre svega zbog načina života i specifičnih staništa koja naseljava", kazali su oni i dodali da je uglavnom aktivna noću i oglašava se veoma slično žabama u velikim travnatim močvarama.

Istraživanja ptica Peštera Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ove godine sprovodi u okviru projekta Zaštitimo vodena staništa Peštera koga finansira fondacija EuroNatur iz Nemačke, uz podršku Turističke organizacije Sjenice i Specijalnog rezervata prirode Peštersko polje.

Projekat ima za cilj da ustanovi stepen ugrožavanja prirodnih močvarnih i tresavskih staništa koja su pod uticajem industrijskog iskopavanja treseta.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side