Originalni 'ford mustang' iz 'Bulita' 1968. prodat za 3,74 miliona dolara
11.01.2020 Kisimi

Originalni 'ford mustang' iz 'Bulita' 1968. prodat za 3,74 miliona dolara

Originalni 'ford mustang' iz 'Bulita' 1968. prodat za 3,74 miliona dolara Foto: Beta/AP/Patrick Connolly/Orlando Sentinel
Originalni "ford mustang GT" koji je 1968. godine korišćen za snimanje filma "Bulit" (Bullitt), i kojeg je potom vozio tada visoko popularni glumac Stiv Mekvin (1930-1980), prodat je prošle noći na aukciji za 3,74 miliona dolara.

 

Akcionarska kuća "Mekam okšns" (Mecum Auctions) ga je prodala u Kisimiju, malom gradu na Floridi, bez "rezerve" - bez minimalne cene koju zahteva vlasnik.

Kompanija "Ford" je 2018. godine obelodanila da je našla tog famoznog tamnozelenog "Highland Green Bullitt Mustanga GT" - originalan auto koji je 1968. godine vozio Mekvin.

Taj automobil koji je "divno patiniran", decenijama je bio u istoj porodici.

Po nedavnom izveštaju agencije "Blumberg", bilo je odlučeno da se ne prodaje ni u jednoj od skupih i čuvenih aukcijskih kuća, već u specijalizovanom "Mekamu", i to u gradiću Kisimiju.

"Mekam" ima ugled po prodaji američkih sportskih automobila velike snage i "mustanga" iz druge polovine 20. veka, za koje su zainteresovani mnogi.

Foto: Beta/AP/Patrick Connolly/Orlando Sentinel

Taj jedinstveni "mustang" koji je za mnoge kolekcionare "sveti gral", poslednju godinu je proveo na izložbama po svetu posle svog zapanjujućeg debija na Salonu automobila u Detroitu.

S obzirom na istoriju tog "Bulit Mustanga", bilo mu je teško odrediti cenu. Ispostavilo se da su u pravu bili stručnjaci koji su očekivali čak četiri miliona dolara, dok su drugi ukazivali da je poslednjih godinu ili dve popustilo tržište klasičnih automobila, te su očekivali manje.

To je tako postao najskuplji "mustang" do sada, nadmašivši "Shelbi GT500 Super Snake" iz 1967. godine koji je prošle godine prodat za 2,2 miliona dolara, objavio je list "Orlando Sentinel".

Vlasnik Šon Kirnan, sa sestrom Keli Koton dovezao ga je na aukcijski bloka u "Silver Spurs Areni", pred 25.000 ljudi.

Aukcijska kuća je na "Jutjubu" objavila 11-minutni video-snimak prodaje. Licitacija je već u prvom minutu nadmašila tri miliona dolara.

Cena je polako rasla u nadmetanju jednog potencijalnog kupca u sali i jednog na telefonu, čiji identitet nije objavljen, koji je pobedio, pristajući da plati 3,4 miliona dolara cene plus 10 odsto premije kupca aukcionaru.

Foto: Beta/AP/Patrick Connolly/Orlando Sentinel

Kirnanov otac, Robert, kupio je taj automobil pošto je 1974. godine na televiziji video oglas. Njegova porodica iz Nju Džersija ga je potom svakodnevno koristila sve do 1980. godine, kada se kvačilo sasvim pokvarilo.

Krajem 1970-ih, Stiv Mekvin, koji je igrao naslovni lik u "Bulitu" i vozio taj automobil, našao je porodicu Kirnan i pitao da li može da ga kupi i da im u zamenu da sličan "mustang". Međutim, nisu odgovorili ni na njegove ponovljene molbe.

Robert i Šon Kirnan počeli su tek 2001. da rade na svom zelenom "mustangu". Posle smrti svog oca, Roberta Kirnana 2014. godine, Šon Kirnan ga je završio i otkrio ga svetu.

Izneo je i da se tek pre osam meseci pomirio s tim da će na kraju prodati očev trofej.

Posle prodaje, Šon Kirnan je procenio da nikada neki "mustang" neće biti prodat po višoj ceni: "Što se 'mustanga' tiče, to je to" jer čuvenijih primeraka od "Bulita" nije ni bilo.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole

  Novinaru Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Igoru Išpanoviću večeras je u Novosadskoj novinarskoj školi uručena nagrada za najbolju medijsku priču na temu ekstremizma, radikalizacije ili terorizma.

 • Uručenje Nobelovih nagrada biće virtuelno, ceremonija otkazana Uručenje Nobelovih nagrada biće virtuelno, ceremonija otkazana

  Fizička ceremonija uručenja Nobelovih nagrada u Stokholmu 10. decembra je otkazana, prvi put da se to desi od 1944. godine, zbog pandemije Kovida-19, objavila je danas Nobelova fondacija.

 • Sajam knjiga u decembru, ako epidemiološka situacija bude povoljna Sajam knjiga u decembru, ako epidemiološka situacija bude povoljna

  Međunarodni beogradski sajam knjiga koji je trebalo da bude održan od 25. oktobra do 1. novembra 2020, odložen je za sredinu decembra ove godine, ukoliko epidemiološke prilike budu dozvolile, saopšteno je danas iz Beogradskog sajma.

 • U Holivudu dogovoren pandemijski protokol kako bi se pokrenula filmska mašinerija U Holivudu dogovoren pandemijski protokol kako bi se pokrenula filmska mašinerija

  Holivudski sindikati postigli su sporazum o pandemijskim protokolima sa glavnim studijima koji će omogućiti ponovo pokretanje proizvodnje filmova i televizije posle šest meseci zastoja i sve veće nezaposlenosti.

 • Na severu Banata sva tri para orlova krstaša uspešno izvela potomstvo Na severu Banata sva tri para orlova krstaša uspešno izvela potomstvo

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da su sva tri para orla krstaša na severu Banata ove godine uspešno izvela potomstvo, te je njihova populacija sada bogatija za tri mlada orla.

 • U Parizu preminuo glumac Majkl Lonsdejl U Parizu preminuo glumac Majkl Lonsdejl

  Britansko-francuski glumac Majkl Lonsdejl (Michael Lonsdale) koji je u francuskoj bio poznat kao Mišel Londal i ostvario karijeru dugu 60 godina u filmu i pozorištu, preminuo je danas u svom domu u Parizu u 90. godini, saopštio je njegov agent.

 • Mali koraci koji zaslužuju veću pažnju Mali koraci koji zaslužuju veću pažnju

  Danas skoro svako koristi brojač koraka, pedometar ili ga ima u svom telefonu. Uveče pred spavanje, kad želimo da proverimo koliko smo koraka tog dana napravili, možemo se zapravo iznenaditi koliko smo kilometara prešli. Iznenaditi i biti ponosni na sebe. To nas takođe može motivisati da sutradan pređemo malo više, prekosutra još više i tako iz dana u dan možemo povećavati broj koraka. Jednog dana ćemo se probuditi u telu koje je u top formi, telu koje su izvajali oni mali koraci na početku.

 • Impresivno pravno nasleđe Rut Bejder Ginsburg Impresivno pravno nasleđe Rut Bejder Ginsburg

  Sutkinja američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg, koja je preminula u 87. godini, ostavila je impresivno pravno nasleđe borbom protiv rodne diskriminacije, ali i prazninu u instituciji u osetljivom trenutku uoči predsedničkih izbora u novembru, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

 • Održano virtuelno proglašenje dobitnika nagrada Emi Održano virtuelno proglašenje dobitnika nagrada Emi

  Dodela nagrada Emi, ekvivalenta Oskarima za televizijska ostvarenja, održana je sinoć u SAD potpuno virtuelno zbog epidemije korona virusa.

 • Avion na voodonik prioritet Erbasa Avion na voodonik prioritet Erbasa

  Razvoj aviona s pogonom na vodonik je "strateški prioritet" multinacionalne evropske kompanije "Erbas" koja je obelodanila tri koncepta od kojih će jedan postati avion i ući u saobraćaj 2035. godine.

Preporuke prijatelja