Odložena evropska misija za proučavanje planeta u drugim solarnim sistemima
17.12.2019 San Huan

Odložena evropska misija za proučavanje planeta u drugim solarnim sistemima

Odložena evropska misija za proučavanje planeta u drugim solarnim sistemima Foto: pixabay.com
Evropski zvaničnici odložili su danas početak trogodišnje misije za proučavanje planeta u drugim solarnim sistemima, manje od sat pre predviđenog poletanja rakete sa satelitom.

 


Evropska svemirska agencija (ESA) saopštila je da će lansiranje satelita Keops (CHEOPS - Characterising ExOPlanets Satellite) - teleskopa za proučavanje egzoplaneta, predviđeno iz svemirskog centra Kuru u Francuskoj Gvajani biti odloženo najmanje za jedan dan.

Direktor Agencije za nauku Ginter Hasinger napisao je na Tviteru da je razlog za odlaganje greška u softveru u gornjem delu Sojuz rakete.

"Sa ovako kompleksnom misijom nećemo se izlagati bilo kakvim rizicima", dodao je on i poručio ljudima da "drže palčeve" za sutra u isto vreme.

Misija će biti usmerena na 100 od preko 4.000 egzoplaneta pronađenih do sada, delom da utvrdi da li postoji mogućnost postojanja planete nalik na Zemlju gde je održiv život.

Švajcarski astronom i Nobelovac Didije Keloz rekao je za AP: "Mi smo jedan planetarni sistem među mnogim. Sve to ima veze sa našim mestom u univerzumu i pokušaju da ga razumemo".

Svemirski teleskop će analizirati gustine i radijuse egzoplaneta i utvrditi da li imaju atmosfere, rekao je Keloz.

"Ne znamo ništa sem da su tamo", dodao je on.

Kada bude postavljen teleskop će se usmeriti na sjajne zvezde da utvrdi veličinu egzoplaneta dok prolaze ispred svojih zvezda.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side