17.08.2018 Beograd

Nušićijada sutra u Beogradu

Nušićijada sutra u Beogradu Foto: Beta / KudeS / Zorana Parezanovic
Udruženje građana KudeS pozvalo je danas sve zaljubljenike u humor, slobodu mišljenja, zabavu i umetnost da sutra, 18. avgusta od 18 časova u beogradskom Dorćol Platzu budu gosti "Nušićijade u malom", sa brojnim poznatim licima i prijateljima tog festivala.

Kako su naveli, "slobodna Nušićijada" će početi razgovorom "Prognani ili slobodni: šta bi rekao Nušić?" u kome će učestvovati književni kritičar Petar V. Arbutina, glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk, direktor i glavni urednik izdavačkog preduzeća Clio Zoran Hamović, dok će dramaturškinja Milena Minja Bogavac biti u ulozi moderatorke.

Nakon razgovora biće prikazan kratki film, skraćena verzija dokumentarca o pola veka od nastanka festivala "Nušićijada-više od festivala", u režiji Narcise Darijević Marković, koji je opština Ivanjica odbila da plati.

KudeS dodaje da će se publici obratiti i glumac Petar Božović, prijatelj festivala i jedan od onih koji se najviše zalagao za obnovu, 2010. godine, a program je rezervisan i za satiričare i humoriste, Zorana Kesića, ekipu redakcije Njuz.net i Dragoljuba Dražu Petrovića, koji će biti "Viđeni za Ivanjicu".

Prisutne će zabavljati gudački kvartet "Wonder Strings" i plesna improvizacija "Raspleši se/Promena pravca", nakon čega slede fragmenti iz monodrame "Naši dani" Radoslava Milenkovića, kao i stand-up show "Nije to za vas, to je o vama!" Darka Mitrovića.

Druženje u improvizovanoj ivanjičkoj čaršiji na Dorćolu biće nastavljeno uz džez jamm sešion kvinteta, a završen spojem stare i moderne kafane, kada će uz kafanski orkestar nastupiti i Đ Prodavac Meda.

Paralelno sa programom posetioci će moći da vide i dve izložbe - "Nušić u karikaturi", izložbu koja je prikazana u Ivanjici 2017. godine, na otvaranju festivala.

Izložbu Novog optimizma "Karikature od naših života", sastavljenu od radova Predraga Koraksića Koraksa, koji će je otvoriti i Dušana Petričića, pratiće i film snimljen na nedavno završenim Danima optimizma u Šapcu.

Nušićijada u Beogradu će imati i scenu namenjenu za decu, pa će tako biti održane brojne radionice za decu.

Kako su organizatori naveli, "prognana, a slobodna Nušićijada" biće prilika da svi posetioci učestvuju i u snimanju filma "Sloboda je preduslov dostojanstva" koji će biti specifični rezultat okupljanja.

Nastavak festivala zakazan je za 23. avgust kada će na privatnom imanju u Ivanjici biti nastavljeno nušićevanje u organizaciji udruženja KudeS.

UG "KudeS" je krajem marta ove godine saznalo da je, kako je navelo, "izbačeno iz organizacije" ovog festivala i da "apsolutno nema više nikakve ingerencije u učešcu na Nušićijadi", iako je pre 10 godina na njihovu inicijativu taj festival obnovljen u Ivanjici.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side