Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole
22.09.2020 Novi Sad

Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole

Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole
Novinaru Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Igoru Išpanoviću večeras je u Novosadskoj novinarskoj školi uručena nagrada za najbolju medijsku priču na temu ekstremizma, radikalizacije ili terorizma.

Išpanović je nagradu dobio za istraživačko-analitički tekst "Digitalni šovinizam na Fejsbuku: Dani srpskih nacionalističkih mrmota", objavljen 15. marta u novoj rubrici "Fact ćecking" na portalu VOICE.

Tekst je o tome da u Srbiji za pet godina od početka izbegličke krize nisu zabeleženi veći incidenti između migranata i domaćeg stanovništva, ali da uprkos tome ciklično buja šovinizam, pre svega na digitalnoj platformi Fejsbuk, a u poslednje vreme i na ulicama gradova Vojvodine i Srbije uopšte.

Išpanović je kroz analizu odnosa stanovništva i izbeglica i razgovor sa stručnjacima istražio kako i marginalne grupacije, i aktivni učesnici na političkoj sceni Srbije tretiraju izbeglice i izmišljaju događaje u kojima su oni navodno učestvovali.

Na ovogodišnji konkurs stiglo je osam prijava, a u najužem izboru za nagradu Novinarske škole bila je još jedna novinarka VOICE-a, Sanja Kosović, za tekst "Društvene mreže: Falsifikovanje činjenica za raspirivanje šovinizma prema migrantima", objavljen 19. aprila u rubrici "Fact ćecking".

U najužem izboru za nagrada za najbolju medijsku priču na temu ekstremizma, radikalizacije ili terorizma bio je i prilog novinara Miodraga Sovilja, emitovan na televiziji N1.

Po rečima direktorke Novosadske novinarske škole, Dubravke Valić Nedeljković, nijanse su odlučile o pobedničkom tekstu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side