20.02.2018 Beograd

Novi test omogućava ranije otkrivanje autizma?

Novi test omogućava ranije otkrivanje autizma? Foto: Pixabay
Naučnici su saopštili da su ostvarili prve korake ka mogućem novom testu krvi i urina za ranije otkrivanje autizma.

Tokom rada na studiji, utvrđeno je da kod dece sa autizmom postoji veći stepen oštećenja proteina u poređenju sa decom koja nemaju taj poremećaj. 

Istraživači navode da bi ovi testovi mogli da dovedu do ranijeg otkrivanja tog stanja, za koje je ponekad teško postaviti dijagnozu, preneo je Bi-Bi-Si. 

Stručnjaci napominju da treba biti oprezan i da predstoji mnogo posla dok test ne bude potpuno razvijen. 

Autizam utiče na ponašanje i društvenu interakciju, ali ga je teško uočiti, pa se dijagnoza postavlja obično oko detetove druge godine, a često i kasnije. 

Trenutno ne postoje biološki testovi koji mogu da otkriju ovo stanje, a dijagnoza se postavlja na osnovu lekarske procene ponašanja. 

U novoj studiji, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Molecular Autism, istraživači su tragali za hemijskim razlikama u krvi i urinu trideset osmoro autistične dece i 31 deteta koje nema taj poremećaj, uzrasta od pet do 12 godina. 

Deca sa autizmom imala su viši nivo oštećenja proteina, naročito u krvnoj plazmi, što je dovedeno u vezu sa lošijim zdravljem. 

Doktor Naila Rabani sa Univerziteta Vorvik, koja je vodila istraživanje, rekla je da bi ovi testovi, uočavanjem markera, mogli da omoguće lekarima da ranije postave dijagnozu autizma. 

Ona je dodala da je sledeći korak replikacija zaključaka iz studije u drugim grupama.

autor: AP izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side