Novi spot plagijat? (VIDEO)
15.11.2011 Beograd

Novi spot plagijat? (VIDEO)

Novi spot plagijat? (VIDEO)
Novi promotivni spot Turističke organizacije Srbije 'Hrana za dušu' koji predstavlja gastronomske specijalitete iz Srbije, skoro je identičan promotivnom spotu koji je Makedonija plasirala prošle godine.

Proteklih dana spot je izazvao veliku pažnju javnosti - mnogi su ga hvalili kao kvalitetno napravljenu promociju, ali su se onda pojavili oni koji su postavljali pitanje zašto u njemu nema Kosova i zašto je Vojvodina prikazana samo kroz futoški kupus.

Ono što je, međutim, najveći problem jeste činjenica da srpski spot neodoljivo podseća na promotivni film Makedonije iz prošle godine - po konceptu, muzici, kadrovima...

Srpski spot, urađen na engleskom jeziku pod nazivom "Soulfood", orjentiše se na jedan od najvećih ponosa zemlje - srpsku kuhinju. Spot počinje rečima "Hrana je najbolji način za upoznavanje Srbije", a nastavlja se nizanjem video zapisa u kojima je predstavljena hrana iz različitih krajeva zemlje, ali i prizori Srbije.

Iz Turističe organizacije Srbije objašnjavaju da Kosova nema u spotu jer je to samo jedan od više spotova i mali deo kampanje i ujedno najavljuju da će tužiti autorekoji su ga pustili na internet pre zvanične prezentacije.

"TOS planira da preduzme pravne korake zbog prikazivanja spota bez naše saglasnosti. Kompletna kampanja podrazumeva film od 12 minuta - i dve verzije od po četiri minuta, uključujući ovu koja se sada prikazuje, 8-10 kratkih spotova i jedan spot od 40 sekundi. U jednom od narednih spotova će biti predstavljeni karakteristični proizvodi sa Kosmeta", rekla je Ljiljana Čerović iz TOS-a za Press.

Predstavnici TOS-a, međutim, danas nisu bili dostupni za komentar o neobičnoj sličnosti srpskog i makedonskog spota. 

Pogledajte srpsku varijantu:

  

Makedonski spot iz novembra 2010. godine:

autor: AM izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (3) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 16.11.2011, 07:07h Lala

    Ne primećujem da je ovde nešto slično!? Znači ko god da napravi spot na temu hrane je plagijator... koja glupost. Spot je do sada nešto što je najbolje napravljeno u vezi sa promocijom Srbije. Jelena, da li bilo koja država sa Balkana ima Vojvodinu, Homolje,...

  • 15.11.2011, 18:59h Sikander (1)

    strasno ;)

  • 15.11.2011, 16:56h Jelena Petković (1)

    Nije problem što spot "liči" već što je potrošeno mnogo novca na nešto što nema koncept, i promašilo je temu. Ime bilo koje balkanske države može da stoji umesto Srbije, dakle nije dočarao autentičnost domaćeg proizvoda. On je produkcijski izvanredan, ali na žalost nikome ko u stvari nije probao tu hranu, ne uspeva da dočara ni ukus niti posebnost.Ipak, saznali smo nove stvari, a to je da se u Vojvodini jede kupus, umesto čvaraka, kobasica i kulena.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side