"Noćno nebo se osvetlilo, a zatim se čula gromoglasna eksplozija"
11.09.2016 Atina

"Noćno nebo se osvetlilo, a zatim se čula gromoglasna eksplozija"

"Noćno nebo se osvetlilo, a zatim se čula gromoglasna eksplozija" Foto: wikipedia
Zvaničnici Kipra su zatrpani prijavama stanovnika da se noćno nebo najednom osvetlilo i da se zatim čula gromoglasna eksplozija.

Policiji su se javili ljudi koji tvrde da su videli čudan blještav predmet nad planinskim vencem Troodos u noći između četvrtka i petka. Stanovnici tog područja kažu da su na nebu videli zeleno-belo svetlo, a zatim čuli jaku, udaljenu eksploziju koja je, međutim, potresla tlo.

Jordanis Dimitrijadis, portparol Geološke službe Kipra, rekao je da nije nađen dokaz da je predmet iz svemira te noći pao na Zemlju.

Ako su izveštaji o meteoru nad Troodosom tačni, Dimitrijadis kaže da je verovatno da je to bio neveliki kamen i da je eksplodirao visoko na nebu, a komadi su se rasuli. Ipak, policajci su poslati u potragu za ostacima pretpostavljenog meteora.

Podaci američke agencije NASA pokazuju da je čak 13.500 svemirskih stena, uključujući asteroide i komete svih oblika i veličina, prebrojano na udaljenosti do 50 miliona kilometara od Zemljine orbite. Tridesetak takvih predmeta godišnje uspe da stigne do Zemlje, ali izgore u njenoj atmosferi.

Mnogi od meteora koji padnu na Zemlju su neprimećeni uglavnom zbog toga što padnu u okean, ili u neki nenaseljen kraj.

Ove godine je ipak primećeno kako je jedan meteor pao u Atlantik.

NASA je objavila da je to bio kamen iz svemira prečnika od pet do sedam metara. On je februara pljusnuo u okean u blizini obale Brazila. "Meteori te veličine nisu preveliki problem", rekao je astronom-bloger Fil Plejt. "Da se ​​to desilo u naselju, meteor bi porazbijao nekoliko prozora i verovatno prestravio mnogo ljudi, ali ne mislim da bi izazvao štetu veću od te", rekao je on.

autor: AP izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side