Nobelovu nagradu iz fizike dobili Aškin, Muru i Strikland
02.10.2018 | 12:10h ► 13:05h Stokholm

Nobelovu nagradu iz fizike dobili Aškin, Muru i Strikland

Nobelovu nagradu iz fizike dobili Aškin, Muru i Strikland Foto: Beta/AP/Hanna Franzen/TT
Ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku dobili su Artur Aškin iz SAD, kao i Žerar Muru iz Francuske i Dona Strikland iz Kanade za otkrića u polju lasera.

 

 


Aškin je dobio nagradu za otkriće "optičkih pinceta" i njihovu primenu u biološkim sistemima, saopštio je danas Nobelov komitet.

Drugi deo nagrade dobili su Muru i Strikland za metod stvaranja visoko intenzivnih, ultrakratkih pulseva.

Nobelov komitet je naveo da su otkrića nagrađena ove godine donela revoluciju u fizici lasera.

Aškin je otkrio "optičke pincete" koje mogu uhvatiti čestice, atome, viruse i druge žive ćelije svojim laserskim zracima. Nova oruđa omogućila su Aškinu da ostvari stari san naučne fantastike - da se iskoristi pritisak svetlosti za pomeranje fizičkih objekata.

Veliki proboj se dogodio 1987. kada je Aškin koristio te "pincete" da uhvati živu bakteriju a da je ne ošteti. On je potom počeo da proučava biološke sisteme, a sada su "optičke pincete" u širokoj upotrebi u istržaživanju mehanizama života.

Muru i Strikland su utabali put ka najkraćim i najintenzivnijim laserskim pulsevima. Koristeći svoj genijalni pristup, naveo je Nobelov komitet, oni su uspeli da stvore ultrakratke laserske pulseve visokog intenziteta. Njihova metoda je, između ostalog, našla primenu u korektivnim operacijama oka.

 

Aškin najstariji dobitnik Nobelove nagrade

Amerikanac Artur Aškin, jedan od ovogodišnjih laureata Nobelove nagrade za fiziku, najstarija je osoba koja je dobila neku Nobelovu nagradu.

Sa 96 godina Aškin, saradnik u Bel laboratorijama u Nju Džersiju, šest godina je stariji od Leonida Harvica kada je dobio nagradu za ekonomiju 2007. Dobitnik nagrade za ekonomiju 2012. Lojd Šapli tada je imao 89 godina.

Nagrada za ekonomiju nije deo nagrada koje je zaveštao industrijalac Alfred Nobel. Njih je kasnije počela da dodeljuje švedska centralna banka u Nobelovu čast.

Najstariji dobitnici nagrada u originalnim poljima imali su 88 godina - Doris Lesing za književnost i Rejmond Dejvis za fiziku.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side