Nije bitno kada beba prohoda
14.04.2013 Cirih

Nije bitno kada beba prohoda

Nije bitno kada beba prohoda
Rani razvoj motorike kod beba nema nikakve veze sa kasnijom koordinacijom pokreta i razvojem inteligencije, nalazi su novih istraživanja.

Najnovija studija je utvrdila da nije sigurno da će beba koja prohoda sa 9 meseci biti naprednija u kasnijem životu, od bebe koja prohoda kasnije, niti da će beba koja samostalno sedi u ranim mesecima života biti pametnija.

Istraživanje je sproveo tim švajcarskih lekara Dečje bolnice u Cirihu koji su pratili razvoj 222 zdravih beba, rođenih od 1973 do 1993. godine, od rođenja do njihove 18 godine. Tokom prve dve godine života deca su 7 puta pregledana, a u narednih 16 godina odlazili na redovne testove ravnoteže, koordinacije i inteligencije.

Njihovi roditelji su beležili kada su prvi put samostalno seli i kada su napravili prvih 5 koraka bez pridržavanja za nameštaj i bez pomoći roditelja. U proseku, deca prvi put samostalno sede sa 6 i po meseci. Nekima je to pošlo za rukom sa samo 4 meseca, a nekima tek sa napunjenih godinu dana.

Uobičajeno vreme za prve korake je 12 meseci, međutim neke bebe prohodaju i sa 8 meseci, a neke tek sa 20 meseci.

Zaključci istraživanja su da nema veze između ranog razvoja motorike i kasnijeg razvoja i  da “tajming ne igra nikakvu ključnu ulogu kada je razvoj motorikeu pitanju, kao i da deca koja ranije prohodaju nisu uvek pametnija niti moraju da imaju bolju koordinaciju pokreta kasnije u životu”.

Pedijatri kažu da se svakodnevno susreću sa roditeljima koji se brinu da li njihova deca sporije ili kasnije kreću sa nekim motoričkim funkcijama, poput hodanja, i da bi to moglo da utiče na njihov dalji razvoj.

Međutim, ova studija je pokazala da se doba kada deca počinju da hodaju razlikuje od slučaja do slučaja i da ne postoji veza između kasnijeg prohodavanja i niže inteligencije ili loše koordinacije pokreta u kasnijem životu.

Jedina preporuka preporuka pedijatara jeste da se konsultujete sa doktorom ako vaše ne prohoda sa navršenih 18 meseci.

 

autor: VM izvor: DailyMail/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side