Ničeova muzička dela na izložbi u Vajmaru
24.02.2020 Beograd

Ničeova muzička dela na izložbi u Vajmaru

Ničeova muzička dela na izložbi u Vajmaru Foto: Pixabay
Fridrih Niče većini je poznat kao filozof, ali manje se zna da je komponovao i muziku, zbog čega je "Goethe und Sćiller" arhiv u nemačkom gradu Vajmaru prvi put izložbu odlučio da posveti njegovim muzičkim ostvarenjima.

Izloženi su rukopisi 15 kompozicija, kao i pisma i ostali vredni dokumenti, objavila je Zadužbina "Weimar Clašics".

Svrha izložbe je da publici približi Ničeove umetničke ambicije, kao i strast prema muzici koja ga je pratila celi život.

Izložba je otvorena 14. februara, a posetioci će moći da je razgledaju iduća četiri meseca.

Odabrane Ničeove kompozicije biće izvedene na koncertu čije je održavanje zadužbina zakazala za 3. april u Novom muzeju Vajmar.

"Muzika je Ničea pratila tokom celog života. Klavir je svirao od ranog detinjstva i strastveno je improvizovao. Za njega je muzika bila poput vazduha", navodi se u saopštenju.

Niče je počeo da komponuje još kao školarac, komponujući duete za četiri ruke, sonate i pesme.

U mladosti je proučavao muzički opus Johana Georga Albrehtsbergera, a nadahnuće je pronalazio i u domu svog školskog prijatelja Gustava Kruga, u kojoj su česti gosti bili muzičari poput Feliksa Mendelsona Bartoldija ili Kler i Roberta Šumana.

Od ukupno 70 kompozicija, koliko ih je Niče komponirao, 50 se čuva na njegovom imanju u Vajmaru. Ali, za razliku od njegovih filozofskih dela, poput "Volje za moći" ili "Tako je govorio Zaratustra", ona su javnosti slabo poznata.

autor: AO izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side