News of the World prestaje da izlazi posle 168 godina
08.07.2011 London

News of the World prestaje da izlazi posle 168 godina

News of the World prestaje da izlazi posle 168 godina
Nedeljno izdanje britanskog tabloida News of the World, biće i poslednje u njegovoj 168 godina dugoj istoriji. Ovaj tabloid je optužen za prisluškivanje mobilnih telefona javnih ličnosti, žrtava otmica i terorističkih napada, filmskih i sportskih zvezda, političara i članova kraljevske porodice, sa ciljem da pretekne i pobedi konkurenciju.

U saopštenju zaposlenima, Džejms Merdok, sin vlasnika kompanije News, Ruperta Merdoka, napisao je da su “sve dobre strane nedeljnika pale u senku zbog postupaka koji su, ako su te tvrdnje pokažu tačne, bili pogrešni i nehumani i kojima nije mesto u našoj kompaniji”.

Merdok je u saopštenju naveo da “rukovodioci tabloida smatraju da je prisluškivanje započelo još 2006. godine i da je u tu nelegalnu aktivnost umešan jedan od urednika tabloida”.

“Predali smo policiji sva dokumenta koja mogu da posluže kao dokazi. Nadamo se da će oni koji su se ponašali na nedozvoljen način snositi posledice za ono što su učinili”, dodao je on u objavljenom saopštenju upućenom zaposlenima.

Policija je potvrdila da je istraživač lista, Glen Malker, prisluškivao telefon roditelja jedne otete devojčice, kao i da je policajcima plaćano za poverljive informacije. Osim Malkera, u prisluškivanje je umešan i nekadašnji urednik Klajv Gudman, a prisluškivani su članovi porodica žrtava bombaškog napada na londonski metro, službenici kraljevske porodice i mnoge javne ličnosti, a izgleda da su bili prisluškivani i mobilni telefoni članova porodica vojnika poginulih u Iraku i Avganistanu. Policija je saopštila da su Malker i Gudman uhapšeni.

Skandal sa prisluškivanjem nadovezuje se na seriju sličnih incidenata u koje su u poslednje vreme bile umešane i neke tehnološke kompanije. Zajedničko za sve te slučajeve je navodno ugrožavanje privatnosti osoba koje toga nisu bile svesne.

izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side