13.09.2017 Beograd

Neki psi su genetski predodređeni da budu gladni

Neki psi su genetski predodređeni da budu gladni Foto: pixabay
Nauka je konačno možda rešila tajnu proždrljivosti čovekovih najboljih prijatelja - pasa. Neki labradori, su kako se čini, genetski predodređeni da budu gladni, prenosi BBC.

Taj zaključak su naučnici izneli za vreme rasprave o tome kako poboljšati zdravlje ljubimaca na festivalu udruženja britanskih naučnika u Brajtonu.

Nekoliko istraživačkih grupa u Velikoj Britaniji radi na tome kako poboljšati zdravlje pasa. Istraživači na Kembridžu proučavali su apetit omiljene britanske pasmine i sugerirali su da labradorima genetski preti rizik prekomerne težine.

Otprilike četvrtina britanskih domaćinstava poseduje psa a labradori su i dalje najpopularniji čovekovi prijatelji.

Ova stereotipno "proždrljiva" pasmina često pati od zdravstvenih problema povezanih s debljinom.

"Gojaznost je ozbiljan problem za našu pseću populaciju", rekla je doktorka Eleanor Rafan sa Instituta za nauku metabolizma Wellcome Trust-MRC.

"Ona ima potencijalno jak uticaj na zdravlje ljubimaca", dodala je.

Dr Rafan i njene kolege analizirali su DNK iz sline labradora širom Velike Britanije. Ustanovili su da posebno proždrljivi primerci poseduju mutaciju gena odgovornu za povećanje apetita.

"Ustanovili smo da oko četvrtina kućnih ljubimaca labradora ima najmanje jednu kopiju tih mutacija u genu", objašnjava dr Rafan. Njihov pojačan apetit manifestuje se kao "opsesija hranom", poznata vlasnicima pasa koji mole za hranu ili gutaju ostatke koje pronalaze za vreme šetnje.

Dosad se smatralo da vlasnici treba da vode brigu o tome da ograniče ishranu svojih ljubimaca kako bi sprečili prekomernu težinu.

Ali istraživanje dr Rafan sugeriše da je sklonost jačem apetitu a stoga i gojaznosti kod pojedinih primeraka programirana.

"Nadamo se da ćemo promeniti paradigmu da je vlasnik kriv", kaže dr Rafan. Odgovor nije tako crno-beli i znatno je kompleksniji od toga da vlasnik mora biti pažljiviji, dodala je.

Dr Rafan upozorava na moguće štetne posledice pokušaja da se iskoreni "gen za proždrljivost" kod labradora. Premda možda predisponira pse za gojaznost, jaka usredsređenost na hranu možda je i razlog zašto se labradori tako lako treniraju i zašto su tako lojalni čovekovi pratioci.

"Pokušamo li se rešiti te mutacije, možda ustanovimo da smo promenili osobnost pasmine i to bi zaista bila šteta", objasnila je.

autor: JU izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side