Ne sedite prekrštenih nogu
29.06.2019 Beograd

Ne sedite prekrštenih nogu

Ne sedite prekrštenih nogu Foto: Pixabay
Osim što može da izazove utrnulost nogu zbog pritiska na nerv iznad kolena, sedenje prekrštenih nogu može prouzrokovati i privremeni porast krvnog pritiska. U takvom položaju dolazi do sprečavanja protoka krvi.

Mada su nas učili da prava dama uvek sedi prekrštenih nogu, naročito ako ima na sebi haljinu ili suknju, stručnjaci upozoravaju da je ovakav položaj tela rizičan po zdravlje.

Osim što može da izazove utrnulost nogu zbog pritiska na nerv iznad kolena, može prouzrokovati i privremeni porast krvnog pritiska. Kada su vam noge prekrštene dolazi do sprečavanja protoka krvi. Učestalo sedenje u ovakvom položaju može dovesti i do nastanka proširenih vena.

Rizik je veći ukoliko svakodnevno sedite prekrštenih nogu više od 10 minuta. Zato pre nego što odlučite da zauzmete ovakav položaj i damskim stavom očarate nekog dasu, dobro razmislite o mogućim posledicama.

autor: AP izvor: Novosti.rs
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 1.07.2019, 15:12h Zabrinut za zdravlje...

    "Mada su nas učili da prava dama uvek sedi prekrštenih nogu, naročito ako ima na sebi haljinu ili suknju, stručnjaci upozoravaju da je ovakav položaj tela rizičan po zdravlje." ...- Pa, to sam i ja uvek govorio...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side