'Ne da(vi)mo Beograd' traži dekriminalizaciju upotrebe kanabisa
20.04.2020 Beograd

'Ne da(vi)mo Beograd' traži dekriminalizaciju upotrebe kanabisa

'Ne da(vi)mo Beograd' traži dekriminalizaciju upotrebe kanabisa Foto: Pixabay
Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" (NDMBGD) je danas pozvala vlasti Srbije da pokrenu proces zakonskog regulisanja i prihvatanja kanabisa kao pomoćnog lekovitog sredstva, što bi bio prvi nužan korak u dekriminalizivanju upotrebe kanabisa.

"Time bi se, za početak, smanjila stopa kriminala i omogućila legalna upotreba kanabisa u medicinske svrhe", piše u saopštenju povodom neformalnog "Međunarodnog dana kanabisa/marihuane".

Inicijativa se zalaže za "portugalski model" legalizacije, koji je pet godina od početka dekriminalizacije doveo do opadanja nelegalne upotrebe droge među tinejdžerima, do smanjenja stope HIV infekcije među korisnicima narkotika, kao i do smanjenja broja umrlih od droge za više od pola, a do udvostručavanja broja ljudi koji traže lečenje zbog zavisnosti od droge.

NDMBGD je podsetila da je kanabis za medicinsku upotrebu odobren u Argentini, Australiji, Kanadi, Čileu, Kolumbiji, Hrvatskoj, na Kipru, u Finskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Izraelu, Italiji, Luksemburgu, Severnoj Makedoniji, Norveškoj, Holandiji, Novom Zelandu, Peruu, Poljskoj, Tajlandu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side