16.02.2017 Beograd

Naučnici: Vuneni mamut samo što nije “vaskrsao”

Naučnici: Vuneni mamut samo što nije “vaskrsao” Foto: Pixabay
Tim hardvarskih naučnika udaljen je samo dve godine od stvaranja hibridnog embriona azijskog slona koji će imati pojedine karakteristike vunenog mamuta, piše Gardijan.

Vuneni mamut nestao je sa lica Zemlje pre oko 4.000 godina, ali naučnici navode da su zahvaljujući genetskom inženjeringu pronašli način da “ožive” ovu izumrlu vrstu sisara.

Oni su svoj projekat predstavili ove nedelje u Bostonu, na godišnjem okupljanu Američke asocijacije za unapređenje nauke.

“Naš cilj je da stvorimo hibridni embrion mamuta-slona. Zapravo, reč je više o slonu koji će imati određene karakteristike vunenog mamuta. Još nismo ostvarili svoje planove, ali to će se dogoditi za par godina”, rekao je profesor Džordž Čerč.

Stvorenje, nazvano “mamuslon” (eng. “mammophant”), izgledaće kao slon sa malim ušima koji ima krzno, skladišti masnoće potkožno i znatno je otporniji hladnoću od svojih “rođaka”.

Sve donedavno, tim se zaustavljao na ćelijskoj fazi projekta, a naučnici će uskoro preći na narednu fazu i početi da rade na razvoju embriona. On će biti stvoren pomoću CRISPR tehnike, koja predstavlja neku vrstu molekularnih makaza pomoću kojih je moguće seći i menjati ljudski genom.

Vuneni mamut naseljavao je područja Evrope, Azije, Afrike i Severne Amerike. Naučnici smatraju da su razlog njegovog izumiranja klimatske promene u kombinaciji sa ljudskim faktorom (lov).

autor: AP izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw