17.01.2018 Vašington

Naučnici u SAD traže širu politiku protiv pijanstva vozača

Naučnici u SAD traže širu politiku protiv pijanstva vozača Foto: Pixabay
edan odbor američkih naučnika je saveznim državama SAD preporučio da znatno spuste granicu dozvoljene alkoholisanosti vozača da bi se "u potpunosti eliminisalo" 10.000 pogibija godišnje izazvanih pijanstvom, za koje se smatra da bi se tako mogle sprečiti.

Odbor naučnika iz Akademija nauke, tehnike i medicine, po narudžbi vlade SAD je sastavio opširan izveštaj na skoro 489 strana, u kojem je zaključio da bi dozvoljeni nivo alkohola u krvi vozača trebalo spustiti sa 0,08 na 0,05 promila.

Sve američke savezne države imaju prag od 0,08 promila, sem Jute koja ga je spustila na 0,05.

Količina alkohola koja pri analizi krvi donosi rezultat od 0,05 promila, zavisi od nekoliko faktora, među kojima su telesna masa i da li je osoba nedavno nešto jela. Muškarac od 70 kilograma može da posle dva piva ima u krvi alkohola preko limita od 0,05 promila, dok žena od 55 kilograma može taj limit da prekorači već samo jednim pićem, kaže Američki institut za pića.

Odbor naučnika je državama preporučio i da drastično povećaju porez na alkoholna pića i da smanje njihovu dostupnost tako što bi se skratilo radno vremen i broj radnih dana lokala koji ih prodaju na bilo koji način - radnji, barova i restorana.

Istraživanja ukazuju da udvostručavanje poreza na alkoholna pića može dovesti do smanjenja broja pogibija u saobraćajnim nesrećama za 11 odsto.

Naučnici traže i da se suzbije prodaja alkoholnih pića mlađima od 21 godine i onima koji su već "pod gasom".

Savetuju i ograničavanje marketinga alkoholnih pića i da se kampanje protiv alkohola finansiraju u istom obimu kao kampanje protiv pušenja.

U izveštaju se ukazuje da je "upravljanje motornim vozilima pod uticajem alkohola najsmrtoinosnija i najskuplja opasnost na putevima SAD" i da sa 28 odsto učestvuje u ukupnom broju pogibija u saobraćaju. Od ukupnog broja tako poginulih, 60 odsto su vozači.

Analize pokazuju da SAD zaostaju za drugim zemljama s visokim prihodima po prevenciji pogibija u saobraćaju zbog pijanstva. Više od 100 zemalja sveta je uvelo granicu od 0,05 promila. U Evropi je udeo broja pogobija u saobraćaju zbog pijanstva vozača prepolovljen za 10 godina zaoštravanja propisa o tome.

Alkoholna pića su se znatno promenila u poslednjih 25 godina. "Po ceni su pristupačnija, daleko je više vrsta, i mnogo se više reklamiraju nego ranije", piše u američkom izveštaju.

Neujednačenost količine pića pri serviranju u ugostiteljskim lokalima, kao i mešanje alkoholnih pića s kafeinom i "energetskim napicima", onima koji to piju, otežavaju da procene koliko su onesposobljeni alkoholisanošću, upozorili su američki naučnici.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side