19.08.2018 Vašington

Naučnici: Što je vreme toplije, požari se više šire

Naučnici: Što je vreme toplije, požari se više šire Foto: Pixabay
Površina zahvaćena požarima više je nego udvostručena u SAD u poslednjih 35 godina, a njihovo širenje u direktnoj je vezi s povećanjem temperature vazduha, pokazala je analiza agencije Asošiejted pres.

Klimatske promene izazvane dejstvom čoveka dovele su u poslednjih 35 godina do povećanja temperature na planeti, a u godinama u kojima je izgorela najveća površina zemljišta zabeležene su i najviše temperature, navodi AP.

Stručnjaci navode da je usled globalnog zagrevanja došlo do velike promene u drveću, grmlju i drugim biljkama koje gore, pošto je njihova vlažnost smanjena.

Što je vreme toplije, više vode isparava iz biljaka, a što se one brže suše i što im je vlažnost manja, požari lakše izbijaju, a vatra se više širi i intenzivnije gori, smatraju stručnjaci.

Niska vlažnost je ključan faktor za širenje požara, navodi naučnica Dženifer Balč sa Univerziteta u Koloradu, i dodaje da će na zapadu SAD uskoro biti požara koji će zahvatati površinu veću od 4.000 kvadratnih kilometara.

Pet najtoplijih perioda od aprila do septembra na zapadu SAD zabeleženi su u godinama u kojima je u proseku izgorelo više od 35.000 kvadratnih kilometara zemlje, pokazuju podaci nadležnih službi.

To je tri puta više od proseka u pet najhladnijih perioda od aprila do septembra, navodi AP.

Leto na zapadu SAD za sada je za 1,7 stepeni Celzijusa toplije od proseka u 20. veku, a jul ove godine bio je najtopliji u saveznoj državi Kaliforniji u poslednje 124 godine.

Pet godina s najvećom površinom izgorele zemlje od 1983. godine imalo je od aprila do septembra prosečnu temperaturu od 17,4 stepena Celzijusa, što je 1,2 stepena toplije od proseka i 2,4 stepena više nego u godinama s najmanjom spaljenom površinom.

U poslednjih nekoliko decenija nije došlo do bitnije promene u broju nastalih požara u SAD, ali je površina koju zahvataju znatno povećana.

Godina 2000. je u izvesnom smislu prekretnica, pošto je od 1983. do 1999. godišnje u SAD bilo manje od 25.000 kvadratnih kilometara spaljene zemlje, dok je u periodu koji je usledio bilo 10 godina s više od 25.000 kvadratnih kilometara površine zahvaćene požarima, uključujući 2006. godinu, 2015. i 2017. u kojima je izgorelo više od 38.000 kvadratnih kilometara.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Ivan Brkljačić: Saksofon je definitivno najmoćniji instrument Intervju Ivan Brkljačić: Saksofon je definitivno najmoćniji instrument

  Beogradska filharmonijauvek s velikom pažnjom bira domaće autorske muzičke snage da budu deo koncertnog menija u okviru njenih zvaničnih sezona. Tako će to, na samom početku ove, biti novo delo kompozitora Ivana Brkljačića, eksplozivnog naziva Ljubav! – Koncert za saksofon i orkestar

 • Pikasova slika pronađena pod drvetom podvala za privlačenje pažnje Pikasova slika pronađena pod drvetom podvala za privlačenje pažnje

  Rumunska književnica Mira Feticu koja je verovala da je našla sliku Pabla Pikasa, ukradenu iz muzeja u Holandiji pre šest godina, izgleda da je žrtva prevare.

 • Srcu treba 15 godina da se oporavi nakon prestanka pušenja Srcu treba 15 godina da se oporavi nakon prestanka pušenja

  Pušači će morati da pričekaju 15 godina nakon što se reše te navike da im se smanji rizik od bolesti srca i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje.

 • Domaći preparat koji leči upaljeno grlo Domaći preparat koji leči upaljeno grlo

  Ako vas muče bolni krajnici, teško gutate i imate bolove u grlu - možete rešiti taj problem prirodnim lekom od kima. I što je najbolje, ovaj lek deluje veoma brzo, pa se bolova usled lakših upala možete rešiti za samo četiri sata.

 • Masaža za ispucale usne Masaža za ispucale usne

  Boravak na hladnom i vetrovitom vremenu često dovodi do pojave ispucalih usana.

 • Masažom stopala do manje bolnih ramena Masažom stopala do manje bolnih ramena

  Kada nas zaboli kičma, obično spas tražimo u masaži leđa, ali stručnjaci podsećaju da se na stopalima nalazi više od 70.000 nervnih završetaka. A, pritiskom na tačno određene tačke možemo da ublažimo bol na drugim mestima.

 • Ledomati: Bakterije i plesan na kockicama leda Ledomati: Bakterije i plesan na kockicama leda

  Kada posegnete za ledom koji treba da rashladi vaše piće, ili za koktelom u kome je on obavezan sastavni deo, dobro razmislite o tome koliko je rashlađujuća kockica čista!

 • Kvalitetna "dokolica" ulepšava život Kvalitetna "dokolica" ulepšava život

  Kvalitetno provedeno slobodno vreme utiče na celokupni kvalitet života - pokazala je studija iz Velike Britanije. Naučnici su sproveli istraživanje na 2.000 ispitanika.

 • Žene ne uče na greškama Žene ne uče na greškama

  Kada je ljubav u pitanju, izgleda da pripadnice lepšeg pola prečesto ponavljaju iste greške, jer istraživanja pokazuju da samo mali procenat žena na njima uči.

 • Ovi vitamini neophodni su za zdravlje vaše kože Ovi vitamini neophodni su za zdravlje vaše kože

  Kada je u pitanju zdrava i negovana koža, većina nas se fokusira na hidrataciju njenog površinskog sloja, međutim, tajna zdrave kože krije se duboko ispod njene površine. Kozmetika kojom negujemo kožu, veoma je važna, ali su vitamini kojima je hranimo, putem ishrane ili suplemenata, daleko važniji.

 • Arheolozi: Izuzetna otkrića drevnih starina na području Kuršumlije Arheolozi: Izuzetna otkrića drevnih starina na području Kuršumlije

  Tim arheologa iz Prokuplja i Beograda otkrio je značajne arheološke lokalitete na teritoriji opštine Kuršumlija - 11 izgubljenih gradova, jednu antičku palatu, stub sa misterioznim oznakama i mnoge druge materijalne dokaze o prošlosti tog kraja.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side