Naučnici: Što je vreme toplije, požari se više šire
19.08.2018 Vašington

Naučnici: Što je vreme toplije, požari se više šire

Naučnici: Što je vreme toplije, požari se više šire Foto: Pixabay
Površina zahvaćena požarima više je nego udvostručena u SAD u poslednjih 35 godina, a njihovo širenje u direktnoj je vezi s povećanjem temperature vazduha, pokazala je analiza agencije Asošiejted pres.

Klimatske promene izazvane dejstvom čoveka dovele su u poslednjih 35 godina do povećanja temperature na planeti, a u godinama u kojima je izgorela najveća površina zemljišta zabeležene su i najviše temperature, navodi AP.

Stručnjaci navode da je usled globalnog zagrevanja došlo do velike promene u drveću, grmlju i drugim biljkama koje gore, pošto je njihova vlažnost smanjena.

Što je vreme toplije, više vode isparava iz biljaka, a što se one brže suše i što im je vlažnost manja, požari lakše izbijaju, a vatra se više širi i intenzivnije gori, smatraju stručnjaci.

Niska vlažnost je ključan faktor za širenje požara, navodi naučnica Dženifer Balč sa Univerziteta u Koloradu, i dodaje da će na zapadu SAD uskoro biti požara koji će zahvatati površinu veću od 4.000 kvadratnih kilometara.

Pet najtoplijih perioda od aprila do septembra na zapadu SAD zabeleženi su u godinama u kojima je u proseku izgorelo više od 35.000 kvadratnih kilometara zemlje, pokazuju podaci nadležnih službi.

To je tri puta više od proseka u pet najhladnijih perioda od aprila do septembra, navodi AP.

Leto na zapadu SAD za sada je za 1,7 stepeni Celzijusa toplije od proseka u 20. veku, a jul ove godine bio je najtopliji u saveznoj državi Kaliforniji u poslednje 124 godine.

Pet godina s najvećom površinom izgorele zemlje od 1983. godine imalo je od aprila do septembra prosečnu temperaturu od 17,4 stepena Celzijusa, što je 1,2 stepena toplije od proseka i 2,4 stepena više nego u godinama s najmanjom spaljenom površinom.

U poslednjih nekoliko decenija nije došlo do bitnije promene u broju nastalih požara u SAD, ali je površina koju zahvataju znatno povećana.

Godina 2000. je u izvesnom smislu prekretnica, pošto je od 1983. do 1999. godišnje u SAD bilo manje od 25.000 kvadratnih kilometara spaljene zemlje, dok je u periodu koji je usledio bilo 10 godina s više od 25.000 kvadratnih kilometara površine zahvaćene požarima, uključujući 2006. godinu, 2015. i 2017. u kojima je izgorelo više od 38.000 kvadratnih kilometara.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side