Naučnici otkrili poreklo evropskih bizona
18.10.2016 Berlin

Naučnici otkrili poreklo evropskih bizona

Naučnici otkrili poreklo evropskih bizona Foto: Pixabay
Naučnici su saopštili da su otkrili poreklo evropskih bizona i na taj način rešili zagonetku preistorijske pećinske umetnosti.

 

 Evropski bizoni prvi put su se pojavili naizgled niotkuda pre oko 12.000 godina i razlikuju se od američkih.

Prethodna genetska analiza ukazala je na mogućnost da obe vrste potiču od stepskih bizona, vrste koja je lutala Evroazijom i Severnom Amerikom pre nego što je izumrla pre oko 9.000 godina.

Analizom uzorka DNK uzetih sa ostataka drevnog bizona istraživači su otkili do sada nepoznate vrste koje su se pojavile ukrštanjem mužjaka stepskog bizona sa ženkom divljeg goveda, istrebljenom vrstom čiji je potomak domaće govedo, pre najmanje 120.000 godina.

"Neočekivano je da takva hibridizacija može da dovede do nove vrste koja se takmiči sa obe vrste predaka, verovatno boljim prilagođavanjem promenama životne sredine u to doba", rekla je istraživačica na Univerzitetu u Adelejdu u Australiji Džulijen Soubrijer.

Hibridna vrsta je naposletku evoluirala u evropskog bizona, zaključili su naučnici.

Popunjavanjem praznine u evolutivnoj istoriji evropskog bizona omogućilo je odgovor na pitanje zašto su drevni ljudi slikali dve različite vrste bizona na zidovima pećina u Evropi.

Lovci u kamenom dobu slikali su najpre dugoroge stepske bizone, a zatim kratkorogi oblik evropskog bizona, koji je u Evropi desetinama hiljada godina. Dve vrste dominirale su u različitim razdobljima u zavisnosti od klime.

Danas su bizoni uglavnom prisutni u Poljskoj, gde su početkom 20. veka sačuvani od istrebljenja.

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side