28.04.2016 Sidnej

Naučnici otkrili crnu rupu mase tri milijarde puta veće od Sunca

Naučnici otkrili crnu rupu mase tri milijarde puta veće od Sunca Foto: Wikipedia
Australijski naučnici otkrili su crnu rupu koja ima tri milijarde puta veću masu od Sunca, prenela je danas australijska televizija ABC.


Ta crna trupa na 1,8 milijardi svetlosnih godina od Zemlje, nastala je sudarom tri spiralne galaksije.

Ovo čudovište daleko u svemiru pronađeno je slučajno prilikom rutinskog testa novog teleskopa, a pronalazak je prihvaćen za objavljivanje u Mesečnim sveskama Kraljevskog astronomskog društva.

"Crna rupa u centru naše galaksije ima samo četiri miliona masa Sunca, tako da je u poređenju s njom ovo čudovište", rekla je Liza Harvi-Smit iz odeljenja za astronomiju i svemir australijske agencije za naučna istraživanja CSIRO.

U časopisu Nejčr (Nature) 1989. je objavljen tekst u kojem se navodi da je primećen gas, takozvani astrofizički maser, u dalekoj galaksiji IRAS 20100-4156. Reč je zapravo o tri galaksije koje su procesu sudaranja i crne rupe u njihovim centrima se spajaju u supermasivnu crnu rupu, navodi ABC.

Harvi-Smit je htela da izmeri spektar radijskih talasa koji emituje maser u okviru probnih posmatranja za novi radijski teleskopom ASKAP (Australian Square Kilometre Array Pathfinder).

"Mislila sam da će to biti prilično obična stvar", rekla je ona.

Istraživači su, međutim, ustanovili da se maser kreće dva puta brže nego što se ranije mislilo - 600 kilometara u sekundi oko centra galaksije, što je posledica supermasivne crne rupe u centru galaksije.

"To veoma brzo kretanje gasa nam govori koliko je masivna crna rupa", rekla je Harvi-Smit.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side