26.05.2019 Beograd

Naučnici obznanili u kojim uslovima ženski mozak bolje funkcioniše

Naučnici obznanili u kojim uslovima ženski mozak bolje funkcioniše Foto: Pixabay
Naučnici obznanili u kojim uslovima ženski mozak bolje funkcioniše

Odavno je utvrđeno da muškarci imaju neznatno višu telesnu temperaturu od žena, pa su tako temperature u većini kancelarijskih prostorija prilagođene muškarcima.

Ako je suditi po rezultatima novog istraživanja, to bi moglo da bude loša poslovna politika. Naučno istraživanje, sprovedeno u Nemačkoj, sugeriše da ženski mozak bolje funkcioniše na visokim temperaturama.

S druge strane, muškarci bolje funkcionišu na nižim temperaturama, odnosno u hladnijim prostorijama, navodi se u studiji objavljenoj u magazinu PLOS One, a prenosi The Guardian

U istraživanju je učestvovalo 500 žena i muškaraca koji su morali da obavljaju različite zadatke na različitim temperaturama.

Na višim temperaturama, žene bolje rade matematiku i zadatke verbalne prirode, dok na nižim temepraturama iste zadatke bolje obavljaju muškarci.

U toplijim uslovima žene značajno poboljšavaju produktivnost, dok u obrnutom slučaju ne dolazi do značajnog pada muške produktivnosti.

"Naše istraživanje sugeriše da bi firme u čijim kancelarijama rade i sede osobe oba pola mogle da profitiraju ako bi temperaturu podesile na veću od uobičajene", sugeriše se u istraživanju.

Kako u članku ističe The Guardian, možda rezultati ovog istraživanja objašnjavaju činjenicu da muškarci u odelima i kravatama pretvaraju svoje kancelarije u "iglo".

autor: AP izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side