13.12.2018 Jerusalim

Natali Portman: Izraelski zakon o nacionalnoj državi je rasistički

Natali Portman: Izraelski zakon o nacionalnoj državi je rasistički Foto: print screen
Holivudska glumica rodom iz Izraela Natali Portman izjavila je u intervjuu za arapski list Al Kuds al Arabi da je izraelski zakon o nacionalnoj državi "rasistički" i "pogrešan".

"Nadam se da možemo voleti svoje susede i raditi zajedno s našim susedima za promenu", rekla je ona u intervjuu u okviru promocije svog najnovijeg filma "Vox Lux".

Portman je rekla da je zakon politička odluka koja utiče na živote mnogih ljudi. Ona je takođe kritovala i predsednika SAD Donalda Trampa, rekavši da ju je njegov izbor "uznemirio i jako razgnevio".

Kontroverzni zakon usvojen u julu navodi da je "Izrael nacionalna država jevrejskog naroda" koji ima ekskluzivno pravo na samoopredeljenje u toj zemlji.

Hebrejski jezik definisan je kao jedini zvanični, a arapskom je dat specijalni status iako se dodaje da to neće uticati na status jezika u praksi.

Kritičari tog dokumenta, koji spada u Osnovne zakone, protive mu se delom što ne uključuje odredbu da su svi izraelski građani jednaki pred zakonom.

Ovo nije prvi put da holivudska glumica kritikuje Izrael, navode izraelski mediji.

Portman se u SAD preselila s porodicom dok je bila devojčica i tamo je odrasla, a skandal je izazvala prošle godine u aprilu kada je objavila da neće doći da primi nagradu Genezis koja se dodeljuje jednom godišnje istaknutim Jevrejima.

Tada je rekla da su je nedavni događaji u Izraelu jako uznemirili i da se ne bi osećala dobro da učestvuje na ceremonijama u toj zemlji.

Ona je režirala i glumila u filmu "Priča o ljubavi i tami" snimljenom po knjizi izraelskog pisca Amosa Oza. U intervjuu za list koji se izdaje u Londonu je rekla da je ponosna na svoje izraelsko nasleđe.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side