Nastavlja se istraživanje arheološkog lokaliteta kod Paraćina
25.09.2020 Beograd

Nastavlja se istraživanje arheološkog lokaliteta kod Paraćina

Nastavlja se istraživanje arheološkog lokaliteta kod Paraćina Foto: pixabay.com
Ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević i Slaviša Perić iz Arheološkog instituta, koji rukovodi istraživanjem na lokalitetu Drenovac kod Paraćina, danas su razgovarali o daljim arheološkim radovima i osnivanju Muzeja neolita centralnog Balkana.


Ministar je posetio Drenovac, u pojasu srednjeg Pomoravlja, gde je evidentirano 85 neolitskih naselja, od kojih 62 pripadaju "starijeneolitskoj Starčevačkoj kulturi", zatim 16 naselja "mlađeneolitskoj Vinčanskoj", a u sedam se pretpostavlja postojanje slojeva i obeju kultura.

Toliki broj neolitskih naselja, srednje Pomoravlje svrstava među dve-tri najnaseljenije regije Jugoistočne Evrope toga doba, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Osnivanje Muzeja neolita centralnog Balkana u Drenovcu bi omogućilo sistematska istraživanja neolitskog naselja i drugih u srednjem Pomoravlju i obrazovanje studenata arheologije iz zemlje i inostranstva.

Muzej bi, i kao deo turističke ponude Srbije, omogućio ljubiteljima arheologije da učestvuju u arheološkim iskopavanjima, uz organizovanje radionica na lokalitetu za studente i turiste: izrada keramike u neolitskoj tradiciji, izgradnja replika neolitskih kuća, izrada srpova i pokusna žetva, mlevenje žita i izrada kaša, hleba i piva, izrada kamenog oruđa - rečeno je na sastanku ministra s arheologom.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side