Nastavak arheoloških istraživanja na lokalitetu Horeum Margi u Ćupriji
30.08.2019 Ćuprija

Nastavak arheoloških istraživanja na lokalitetu Horeum Margi u Ćupriji

Nastavak arheoloških istraživanja na lokalitetu Horeum Margi u Ćupriji Foto: Beta/AP/Jelena Lukic
Na arheološkom lokalitetu Horeum Margi u Ćupriji u toku je nastavak arheoloških istraživanja, započetih prošle godine nakon 30 godina.


Reč je o iskopavanjima na severoistočnoj kuli ovog rimskog grada u dvorištu Muzeja "Horeum Margi Ravno", koja vrši tim Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca i ćuprijskog muzeja.

Sredstva za ova arheološka istraživanja obezbedilo je Ministarstvo kulture i informisanja u iznosu od 700.000 dinara, dok je opština Ćuprija izdvojila 200.000 dinara.

Arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca Marija Kaličanin Krstić je izjavila da će ove godine biti istražen ceo prostor iza muzeja do antičke kote.

"Time će bedem i kula biti otvoreni sa svih strana i biće pristupačni. Zatim će se pristupiti izradi projekta prezentacije ovog dela nalazišta. Do sada smo istražili dve sonde na kojima i dalje radimo. Otkrili smo srednjovekovne horizonte i sada krećemo sa istraživanjem antičkog horizonta", rekla je Marija Kaličanin Krstić.

Prilikom iskopavanja pronađeni su fragmenti srednjovekovne keramike koja se pere i obrađuje, a pronađena je i antička keramika, kao i metalni predmeti i životinjske kosti.

Direktor muzeja Novak Novaković je rekao da je arheološki lokalitet nakon prošlogodišnjih radova, pristupačniji za posetioce, tako da svi koji žele mogu ga videti.

Takođe, od ove godine deo stalne postavke muzeja je 3D animacija mogućeg izgleda, kako severoistočne kule tako i ostalih delova antičkog grada Horeum Margi.

Radovi će trajati do polovine septembra.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side