Nasa lansirala istraživačkog robota ka Marsu
30.07.2020 Beograd

Nasa lansirala istraživačkog robota ka Marsu

Nasa lansirala istraživačkog robota ka Marsu Foto: AP/John Raoux
Američka svemirska agencija (NASA) danas je lansirala ka Marsu svog pokretnog robota Persevirans (Perseverance) koji treba da otkrije tragove ranijeg života na toj planeti.

Raketa Atlas V "Junajted lonč alajansa" poletela je kako je predviđeno u 7.50 po lokalnom vremenu (13.50 po srednjeevropskom vremenu) iz Kap Kanaverala na Floridi, na put dug 480 miiliona kilometara koji će trajati gotovo sedam meseci.

Prvi deo rakete se odvojio nekoliko minuta posle lansiranja. Nasa se sada priprema za drugi deo kada će iz zemljine orbite Persevirans biti izbačen na put ka Marsu.

Ako stigne neoštećen 18. februara 2021. Nasin robot će biti tek peta takva letelica kojoj je uspeo taj put od 1997. godine.

Do sada su sve letelice bile Američke, ali Kina je prošle nedelje lansirala svoju prvu letelicu ka Marsu i ona treba da stigne na crvenu planetu 2021. godine.

Mars bi prema tome iduće godine mogao da ima tri aktivna robota na svojoj površini, sa američkim robotom Kjuriositi koji je prešao 23 kilometra na planeti od 2012. godine.

Glavna misija robota Persevirans će biti da traži tragove ranijeg života na Marsu. Naučnici misle da imaju dobre dokaze da je pre tri milijarde godina planeta bila toplija i pokrivena rekama i jezerima, odnosno imala uslove da nastanu mikrobi.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side