Naredne godine 50 godina od kultnog rokenrol festivala u Vudstoku
29.12.2018 Njujork

Naredne godine 50 godina od kultnog rokenrol festivala u Vudstoku

Naredne godine 50 godina od kultnog rokenrol festivala u Vudstoku Foto: Beta/AP/Marty Lederhandler
Nezaboravni muzički festival u Vudstoku koji je održan u avgustu 1969. godine naredne godine će obeležiti 50 godina takođe s festivalom, saopštili su organizatori koji već razmišljaju o obeležavanju jubileja muzičkog događaja hipi ere u SAD.

Umetnički centar Betel Vuds (Bethel Woods Center for the Arts) koji se nalazi oko 160 kilometara severno od Njujorka, lansirao je promociju godišnjice predviđene od 16. do 18. avgusta 2019. godine, prenela je agencija Frans pres.

Centar je naveo da želi tri dana muzike, kulture i boravka u zajednici kao pre 50 godina.

"Ljudi su pre 50 godina došli u miru, inspirisani da promene svet putem muzike. Kao čuvari istorijskog mesta, odlučili smo da očuvamo tu bogatu priču i duh, i naučimo mlade generacije da pozitivno doprinose društvu putem muzike, kulture i duha zajedništva", navodi se u saopštenju centra.

Mnoge zvezde tog festivala su preminule, među kojima Dženis Džoplin i Džimi Hendriks, ali se na jubilarnom festivalu očekuju Džoan Baez ili grupa Hu (Who) koji su pre 50 godina bili na festivalu.

Festival u Vudstoku u avgustu 1969. godine održan je usred rascepa američkog društva zbog Vijetnamskog rata. Na festivalu na kojem se očekivalo oko 50.000 ljudi, posetilo je oko 500.000.

Festival u Vudstoku se smatra najpoznatijim ikada održanim rok festivalom. Mnogi misle da je to bio najbolji primer kontra-kulture 60-ih godina i ere hipija.

Među učesnicima su bili Džoan Baez, Santana, "Grejtful ded", "Kridens klirvoter rivajval", "Hu", "Džeferson erplejn", Džo Koker, Džoni Vinter, Džoni Mičel, Dženis Džoplin i Džimi Hendriks.

Snimljen je i dokumenarni film o Vudstoku u režiji Majkla Vodlija, a tadašnji montažeri filma su bili Martin Skorseze i Telma Skunmejker.

Foto: Beta/AP

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 29.12.2018, 22:28h Vesna Tomic

    Na Vudstoku 1969. ucestvovao je i Santana! Ziv je, svira i zivi u Las Vegasu.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side