Nakon 10 godina rekonstrukcije, sutra se otvara Muzej savremene umetnosti
19.10.2017 Beograd

Nakon 10 godina rekonstrukcije, sutra se otvara Muzej savremene umetnosti

Nakon 10 godina rekonstrukcije, sutra se otvara Muzej savremene umetnosti Foto: Novi magazin / Ivan Šepić
Renovirana zgrada Muzeja savremene umetnosti u Beogradu biće otvorena sutra izložbom pod nazivom "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti", nakon što je deset godina bila zatvorena za javnost.

Kako je najavljeno, posetioci će od sutra u 10 časova pa do 27. oktobra, 24 časa dnevno, moći besplatno da obiđu postavku koja obuhvata više 300 radova koji su obeležili period od početka 20. veka do danas.

Kako se navodi na sajtu, izložba "Sekvence" donosi ponovno mapiranje, korekciju i novo vrednovanje istorije umetnosti 20. veka i hronološki predstavlja istorijski razvoj umetnosti u Jugoslaviji i Srbiji u periodu dužem od jednog veka.

Tokom sedmodnevnog programa najavljen je i nastup dirigenta Hajnca Karla Grubera, soprana Branislava Podrumca i dirigenta Ursa Gabriela Felca, a gost muzeja će biti i koreograf Jakopo Godani sa igračima kompanije "Dresden Frankfurt Dance" postavkom sa baletskim igračima iz Srbije.

Za muzejsku publiku biće organizovan i muzički program na platou ispred muzeja uz džez kvartet "Four Plus", Di džeja Bobana Petronija i Di džeja Sonju Pavlicu, kao i programi za najmlađe.

Kako navodi Vlada Srbije, Muzej savremene umetnosti će na dan otvaranja u 10.30 posetiti premijerka Ana Brnabić, a ona će uveče od 20.00 časova sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovati i svečanom prijemu u Poslovnom centru Ušće na 25. spratu.

Zgrada Muzeja savremene umetnosti delo je arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović i zidana je od 1960. do 1965. godine.

Za posetioce je otvorena 20. oktobra 1965. , a zatvorena 2007. godine kada je otpočela preva faza rekonstrukcije i adaptacije.

Poslednja faza radova završena je posle deset godina u septembru 2017. godine, a svečano otvaranje Muzeja savremene umetnosti biće održano 20. oktobra povodom obeležavanja 73. godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Kolekcija Muzeja savremene umetnosti formira se od 1958. godine, a danas broji više od 8.000 dela i predstavlja razvoja umetničkog stvaralaštva 20. i 21. veka na prostoru Balkana, Srbije i šire.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side