Najstariji kanap na svetu pronađen u Francuskoj
17.04.2020 Beograd

Najstariji kanap na svetu pronađen u Francuskoj

Najstariji kanap na svetu pronađen u Francuskoj Foto: pixabay.com
Ostaci kanapa stari oko 40.000 godina pronađeni su na jugu Francuske, što svedoči o "neočekivanim spoznajnim sposobnostima" Neandertalca, saopštio je danas francuski Nacionalni centar za naučno istraživanje (CNRS).


Međunarodni tim stručnjaka otkrio je te ostatke na komadiću kremena na praistorijskoj lokaciji Abri di Mara u departmanu Ardeš na jugu Francuske.

"Mikroskopskom analizom utvrđeno je da su ostaci kanapa uvrnuti, što je dokaz da je to učinjeno ljudskom aktivnošću. Proučavanje fotografija otkrivena su tri upletena vlakna u jedan kanap. Dodatnom analizom je utvrđeno da je kanap napravljen od celuloze, verovatno od četinara", naveo je CNRS.

Stručnjaci ocenjuju da je Neandertalcu bilo potrebno dobro razumevanje matematike neophodno za uplitanje vlakana, kao i dobro znanje o rastu drveća. Dodali su da taj kanap predstavlja najstariji dokaz o tekstilnoj tehnologiji.

Eksperti navode da taj kanap dokazuje, suprotno ustaljenom stavu, da Neandertalac nije bio manje tehnološki napredan od sadašnjeg čoveka - Homo sapiensa.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side