30.05.2019 Beograd

Najmanje 10 posađenih stabala za diplomu na Filipinima

Najmanje 10 posađenih stabala za diplomu na Filipinima Ilustracija / Foto: Pixabay.com
Učenici i studenti na Filipinima moraju da posade najmanje 10 stabala kako bi završili osnovnu, srednju školu i fakultet, predviđa novi zakon donet na Filipinima.


Vlasti se nadaju da će tim zakonom formalizovati tradiciju sadnje drveća nakon diplomiranja, kao i da će to biti od pomoći u borbi protiv klimatskih promena, prenosi "Nešenel džiografik Srbija".

Zagovornici novog zakona kažu da bi rezultat mogao da bude čak 525 milijardi stabala zasađenih u jednoj generaciji, ako se svi budu pridržavali pravila.

"S više od 12 miliona učenika koji su završili osnovnu školu, gotovo pet miliona učenika koji su završili srednju školu i gotovo 500.000 diplomaca na fakultetu svake godine, ova inicijativa, ako se pravilno sprovede, osiguraće da se godišnje posadi najmanje 175 miliona novih stabala. Tokom jedne generacije, u okviru ove inicijative, može se posaditi i do 525 milijardi stabala", rekao je Gari Alehano, autor predloga.

Stabla će se saditi po, postojećim šumama, nekim zaštićenim područjima, vojnim poligonima, napuštenim rudarskim lokacijama i odabranim urbanim područjima, a sve prema planovima ozelenjavanja jedinica lokalne samouprave.

Pored neposrednog uticaja drveća na apsorpciju ugljen-dioksida, filipinske vlasti se nadaju da će zakonodavstvo pomoći da buduće generacije imaju razvijenu svest o životnoj sredini i da će u budućnosti dovesti do daljih ekoloških inicijativa.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side