Nagrada Evropske priče o nasleđu Vasić Petrović za projekat Oživljavanje kamenog sela
18.10.2019 Beograd

Nagrada Evropske priče o nasleđu Vasić Petrović za projekat Oživljavanje kamenog sela

Nagrada Evropske priče o nasleđu Vasić Petrović za projekat Oživljavanje kamenog sela Foto: Beta / Sasa Djordjevic
Nagrada Evropske priče o nasleđu (European Heritage Stories) dodeljena je juče Eleni Vasić Petrović za projekat "Oživljavanje kamenog sela", koji se bavi pitanjem sela Gostuša, na Staroj planini.

"Ovo je prvi nagrađeni projekat iz Srbije, čime je Gostuša još jednom briljirala među najboljim ostvarenjima iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa u Evropi", kazala je Vasić Petrović.

Ona je dodala da je prvi deo nagrađenog projekta realizovan od 4. do 13. oktobra u Gostuši, u kojoj je bio konzervatorski kamp, dok će se ostatak aktivnosti odvijati do kraja marta sledeće godine.

                                                                                           Foto: Beta / Sasa Djordjevic

Taj projekat dobitnik je nagrade "Evropa Nostra" i Gran-prija Evropske unije za 2016. godinu za projekat zaštite sela kao nepokretnog kulturnog dobra i očivanja autentične građe kuća.

Vasić Petrović kazala je agenciji Beta da su nedavno u Gostuši u konzervatorskom kampu na crkvi Svetog Jovana Krstitelja "uradili da ona ponovo zaživi". ;"Posle 30 godina sveštenici su osveštali hram a meštani su doneli kolače. Koristili smo stare materijale. Sada smo radili različite vrste krečnih i blatnih maltera. Radili smo na drvetu, nameštaju u crkvi, kamenim podovima u crkvi, na stepeništu. Radili smo konzervaciju kamena", kazala je ona.

Dodala je da joj je posebno važno očuvanje kamenih krovova u selu.

"Uspeli smo da na apsidi crkve rekonstruišemo krov od kamenih ploča sa volonterima i uradimo potporni zid crkve i trem. Sve to je rezultat naših istraživanja koja traju već nekoliko godina", rekla je Vasić Petrović i podsetila da su dve meštanke pravile crepulje o gline u kojima se peče hleb.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side