Na tragu Marine Abramović (FOTO)
14.10.2011 Moskva

Na tragu Marine Abramović (FOTO)

Na tragu Marine Abramović (FOTO)
Ovog oktobra Moskva je domaćin jedinstvene retrospektive radova svetski poznate umetnice Marine Abramović koja je dozvolila reporteru Novog magazina Zoranu Lukiću da je punih pet dana prati u stopu i beleži kako nastaje jedno vrhunsko umetničko delo.

Evo sažetka kako je tih pet dana izgledalo a kompletan tekst možete pročitati u štampanom izdanju nedeljnika Novi magazin.

Dan prvi

Biću jedini novinar kome će biti dozvoljeno da punih šest dana zaroni u magični svet Marine Abramović. Zahvaljujući zajedničkoj prijatelji Milici Zec, trenutno najpoznatija i najbolja umetnica u svetu pristala je da za čitaoce Novog magazina da ekskluzivan intervju. “Zašto samo intervju, zašto ne dođeš u Moskvu i vidiš kako radim“. Bio je to poziv koji se nije mogao odbiti.

Svet je totalno poludeo za Marinom, posebno pošto je prošle godine izvela performans „Umetnik je prisutan“ u Njujorku, kada je svakog dana po sedam sati u periodu od tri meseca, ukupno 736 sati, nepomično sedela dok su se preko puta nje smenjivali posetioci, ukupno njih 1.750. Samo jedan je izdržao da odsedi svih sedam sati.  

“Kako li ću ja reagovati”, prolazilo mi je kroz glavu dok sam prelistavao katalog retrospektive koja u Moskvi traje od 8. oktobra do 4. decembra. U periodu od 2. do 6. oktobra radiće reperformans radionicu sa 47 mladih ruskih umetnika.  Ovo je njena najveća retrospektiva ikada napravljena. Prikazani su gotovo svi performansi i video instalacije, a posebnu čar čini podatak da će 47 ruskih umetnika obučiti da izvedu neke reperformanse.

Dan drugi

Marinu zatičem kako grupi mladih ruskih umetnika objašnjava nešto oko reperformansa koji će premijerno izvoditi i koji su nekoliko dana uvežbavali. Odevena u tamnozeleni kombinezon i bez cipela, za koje je primetila da ih nema na nogama tek kada je napravila pauzu.

“Poznajemo li se?”, pita me na engleskom. “Maybe, možda”, odgovaram. Sekund nedoumice, a zatim širok osmeh i zagrljaj. “Zoran, zar ne? Super, hajde odmah sa mnom”. I pre nego što sam se povratio od šoka već sam bio deo njenog sveta.

“Malo se nerviram. Većina eksponata nije na svom mestu, a i oni koji su i bili na mestima nisu bili dobro postavljeni. Kad god pitam odgovaraju mi da će sve biti gotovo danas, danas..., a sutra opet pola stvari nije urađeno”, kaže, dok joj se u glasu oseti blaga nesigurnost, kao da se pita da li će sve uspeti da završi na vreme. A onda je počela da mi nabraja: “Tamo nedostaju staklene vitrine, kosturi još uopšte nisu stigli...”. Ulazimo u amfiteatar gde nas čekaju mladi ruski u umetnici, svi takođe u tamnozelenim kombinezonima.

Treći dan

“Kako neće da se skine?”. Mlada ruska primabalerina odbila je da bude naga u okviru reizvođenja performansa “Imponderabilia“ koji su izvodili Marina Abramović i njen nekadašnji partner Ulaj tako što su stajali nagi jedan naspram drugog na vratima uskog prolaza. Svako ko je želeo da prođe morao je da ih dodirne. Da li je ovo bilo previše za rusku umetnicu?

Na njenom meniju u Moskvi bilo je još malo golotinje – ovoga puta u vidu mladih devojaka koje će ležati ispod kostura (jedan još nije stigao, prava je misterija gde je nestao). Druga osoba, takođe naga, sedeće na sedištu bicikla podignutog dva metra iznad zemlje.

Još jedan od performansa je i Marina na konju, video performans za njenog oca, a ispod vitrina sa ordenjem i fotografijama iz doba SFRJ. Baš na delu gde se prelazi na performans „Balkan Erotika“ nalaze se i dve manje prostorije, a između njih ogromna fotografija „Balkan Baroque“ za koju je dobila Zlatnog lava za najboljeg umetnika na Bijenalu u Veneciji 1997. godine.

Četvrti dan

„Volim Beograd, ali mi se i ne dolazi, možda samo na par dana... Poslednji put bila sam pre tri, četiri godine... Ali nije više isti. Ono, sva mesta jesu ista, naravno da me skoro svaka ulica ili ćošak podseti na nešto, ali ni to nije to“. Dok je govorila na umu sam imao samo jednu misao – Marina je još jedan primer da nismo uspeli da prepoznamo prave vrednosti i da im se odužimo na pravi način. Iako ne dolazi, Marina detaljno prati šta se dešava na srpskoj domaćoj sceni.

„Kad radim nešto, kao što je sada ovo, u stanju sam da radim dan i noć, potpuno sam posvećena, dobijem moć volje. A kada završim onda... Onda ne radim ništa, izležavam se i jedem čokoladu“, opet kroz smeh.

Peti dan

„Volim da slušam muziku koja opušta. Volim i klasiku, Šopena. Ne volim rok“. „A šta kažeš na Lejdi Gagu – pitam – jesi videla njenu izjavu o tebi?“ „Da, ha ha... E, zvala me je na rođendan, ali nisam otišla jer....“, ostalo je da visi u vazduhu jer su ušli mladi Rusi, a Marina ih je nameštala. Nisam je kasnije ni pitao da nastavi:.

„Verovatno ćemo ostati celu noć ovde, dok ne namestimo sve – rekla je – vidimo se sutra.“ “Sutra putujem”. “Zar već? Pa, bilo mi je drago... Zaista... Nadam se da si uživao”. Zagrljaj i poseti je bio kraj. Posle pet dana s njom i njenom ekipom bilo mi je sasvim jasno zašto je najbolja i jedinstvena. Jedino ona – Marina.

(Sutra ćemo emitovati tekst o tome kako je izgledao novi eksperiment Marine Abramovič u kojem je učestvovao i naš novinar) 

Pogledajte eksluzivne fotografije sa performansa: 

autor: AM izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (4) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 25.10.2011, 15:11h Darko

  Sjajna reportaža, nisam stigao da prokomentarišem prošle nedelje ali nikad nije kasno :)

 • 18.10.2011, 22:34h Kaja

  Odlican tekst, slazem se! Veliki sam fan Marine Abramovic i divno je sto ste nam docarali kako izgledaju pripreme za jedan njen performans. Hvala :)))

 • 17.10.2011, 15:31h Ana (3)

  Konacno da neko napise teks a da je bio tamo i video dogadjaj, a ne da svi prepisuju vest jedni od drugih a niko ustvati nije ni bio tamo. A to je i sa vecinom tekstova u Srbiji, zalosno je nase novinarstvo!

 • 17.10.2011, 00:59h Milos (2)

  Svaka cast! Sjajan tekst i sjajna ideja. Hocemo vise ovakvih stvari!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side