Na severu Italije otkriveni odlično očuvani rimski mozaici
30.05.2020 Rim

Na severu Italije otkriveni odlično očuvani rimski mozaici

Na severu Italije otkriveni odlično očuvani rimski mozaici Foto: Beta/AP/Soprintendenza ABAP Verona
Arheolozi su pronašli odlično očuvane rimske mozaike ispod vinograda na severu Italije, i pretpostavlja se da su to bili delovi drevne vile koju su stručnjaci pominjali pre 100 godina, saopštile su lokalne vlasti.

 


Raskošni mozaici u jakim bojama i sa geometrijskim crtežima pronađeni su nedavno u naselju Negrar u blizini Verone, a moguće je da su to delovi rimske vile iz trećeg veka, koju su od 1922. godine pominjali aerholozi.

"Veoma je impresivno videti te kvalitetne mozaike koji su sačuvali boju", rekao je za Frans pres predsednik opštine Negrar Roberto Grizon.

Meštani tog vinogradarskog područja gde se proizvodi italijansko crno vino Valpoličela (Valpoličela) znaju godinama da se tu kriju drevni ostaci, pošto su rađene razne procene i istraživanja tla.

Foto: Beta/AP/Soprintendenza ABAP Verona

Gradski arheolog Đani de Cukato izjavio je da je imao utisak da se vreme vratilo unazad kada je video mozaike sa geometrijskim motivima u crvenoj, sivoj, beloj i braon boji.

Prema njegovoj proceni, mozaici su pravljeni pre 250 do 400 godina posle nove ere.

Takođe se procenjuje da je vila bila veličine oko 300 kvadratnih metara, a arheolozi su na istom području pronašli ostatke i drugih zgrada, koje su verovatno bili pomoćni objekti u vrtu vile.

Foto: Beta/AP/Soprintendenza ABAP Verona

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side