28.05.2019 Beograd

Muzika podstiče sportske uspehe

Muzika podstiče sportske uspehe Foto: pixabay
Mnogi rekreativni sportisti za vreme vežbanja slušaju muziku sa slušalicama u ušima i u tome nema ničega lošeg, smatraju naučnici koji se bave primenjenom nauičnom disciplinom, psihologijom sporta i vežbanja.

Istraživanja pokazuju da muzika pozitivno utiče na sportske rezultate, kaže Ingo Frobos, direktor Centra za zdravlje kroz sport i vežbanje na nemačkom Kineziološkom fakultetu u Kelnu. To posebno važi za vežbe s postojanim ritmom, kao što su trčanje ili vožnja bicikla.

"Muzika, na primer, odvlači pažnju trkača od napora, usmeravajući je prema okolini i stvarajući pozitivno raspoloženje", kaže Frobos.

Zbog toga sportisti treninge doživljavaju manje napornim, a to povećava njihovu efikasnost. Muzika istovremeno trkačima može da pomogne u održavanju ritma trčanja i doprinosi opuštenijem trčanju. Njihovo disanje je dublje i ritmičnije, pri čemu mišići dobijaju više kiseonika.

Frobos upozorava da u nekim slučajevima nije dobra zamisao vežbati uz muziku, jer se efekat vežbi u nekim slučajevima smanjuje.

Zato preporučuje da se svaki treći trening odradi bez muzike.

Početnicima savetuje da povedu računa o tome da tempo i intenzitet muzičkog izbora ne budu prebrzi jer bi u protivnom mogli da dođu u iskušenje da premaše granice vlastitih mogućnosti.

autor: JU izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side