01.10.2017 Pariz

Muška osobina koja kod žena izaziva bes, ali i strah

Muška osobina koja kod žena izaziva bes, ali i strah Foto: pixabay
Verujemo da ne postoji ni jedna žena koja bar jednom se nije doživela neprijatnosti zbog jedne, nažalost, ne tako retke muške osobine. Koliko puta ste šetali i osećali se neprijatno jer ste bili predmet pažnje i neprimerenog dobacivanja dok ste prolazili pored, obično, grupe ili jednog muškarca?

Prema mnogim istraživanjima, ovaj oblik uznemiravanja nalazi se na vrhu popisa muških navika koji najviše smetaju ženama. U patrijarhalnim društvima takvo ponašanje i danas se smatra prihvatljivim, a u nekim zemljama poput npr. Francuske i delom takozvane “mačo” kulture.

Uprkos tome, francuska ministarka rodne ravnopracnosti Marlen Šepa je odlučila da stane na put ovakvom ponašanju.

“ Vi ste žena u metrou. Ja sam muškarac. Pratim vas. Vi izađete iz metroa. Ja izađem iz metroa. Uđete u drugi metro. Ja uđem za vama. Tražim vaš broj telefona. Pitam vas opet. Pitam i treći put. Vi se osjećate ugroženo. I to je uznemiravanje“, slikovito je opisala Šepa u jednom nedavnom intervjuu.

Kao pokušaj da spreči seksualno uznemiravanje žena na ulicama, Marlen Šepa je dala predlog zakona prema kojem će bilo kakav oblik uznemiravanja, od zviždanja do komentarisanja izgleda, biti kažnjen. Zakon je usvojen i stupio je na snagu u junu. Kazna je pozamašna novčana suma koja se naplaćuje na licu mesta.

Nije Francuska jedina zemlja koja je krenula u borbu protiv ovakvog ponašanja. Verovali ili ne, u Srbiji je ovaj zakon stupio na snagu 1. juna 2017. godine. Našim zakonom je zabranjenjo polno uznemiravanje i proganjanje, a kazne su za nijansu strože nego francuske, pa tako da polnim uznemiravanjem, koje predstavlja svako dobacivanje, “slobodnije” ponašanja, pa čak i laskanje ukoliko je protiv volje žene, propisana je novčana kazna ili čak do šest meseci zatvora, dok je za proganjanje kazna i do tri godine zatvora.

Sa ovim problemom susreću se i druge zemlje u svetu. U glavnom gradu Argentine uznemiravanje žena na ulicama je deo svakodnevice, a problem će pokušati rešiti zakonom prema kojem će se zviždanje, slanje poljubaca, pa čak i neprimereni pogledi kažnjavati novčanom kaznom od 1000 pesosa (oko 110 dolara) i zatvorskom u trajanju do pet dana.

Među zemljama koje već imaju zakone prema kojima se ulično uznemiravanje može sankcionirati nalaze se Belgija, Portugal, Kanada i Novi Zeland.

autor: JU izvor: lepota i zdravlje
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side