Mobilni telefon opasan po život
11.12.2019 Beograd

Mobilni telefon opasan po život

Mobilni telefon opasan po život Foto: Pixabay
Povrede vrata, lica, očiju, nosa, ušiju i glave sve su češće, posebno kod mladih između 13 i 29 godina, i to samo zbog korišćenja mobilnog telefona čak i tokom vožnje

Nemojte pisati poruke dok hodate, lajkovati fotografije pasa, ili gledati video-sadržaje - povrede povezane s korišćenjem mobilnih telefona su u porastu, posebno kod mladih, pokazala je analiza povreda zbog kojih su ljudi tražili lekarsku pomoć u SAD.

Najčešće povrede su rane na licu i glavi, slede kontuzije mozga, površne povrede kože i povrede unutašnjih organa, prema istraživanju koje su sproveli naučnici s medicinskog fakulteta Ratdžersa u Nju Džerziju.

Iako se ne čini da bi te povrede trebalo da budu razlog za zabrinutost, autori istraživanja upozoravaju da mogu imati dugotrajne posledice kao što su ožiljci.

Troškovi saniranja povreda lica koštaju američki zdravstveni sistem godišnje oko tri milijarde dolara.

Ova studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Jama za otorinolaringologiju, prva je koja je proučila povrede glave i vrata umesto čitavog tela.

Te su vrste povreda bile retke do 2007. godine u kojoj je Epl predstavio prvi Ajfon, a nakon toga zaista su porasle.

"Iako je popularnost mobilnih telefona i pre toga rasla njihove su funkcije bile ograničene i stoga su bili manji izgledi da mnogo odvlače pažnju u poređenju sa današnjim pametnim telefonima“, navode autori istraživanja.

autor: AP izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side